Monthly Archives: July 2015

“Σύσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.”

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, στην Τράπεζα της Ελλάδος σύσκεψη υπό τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ.Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας καθώς και οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), κ. Βασίλης Κορκίδης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, γνωστοποιήθηκαν τα κάτωθι:

• Επιτρέπεται στις τράπεζες να είναι αυτές, που θα εγκρίνουν αιτήματα για εισαγωγές από το εξωτερικό αξίας, έως 100.000 ευρώ ημερησίως, ανά πελάτη και ανά τράπεζα, πλαφόν που μέχρι τώρα ήταν ανεπισήμως στα 50.000 ευρώ. Πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Έτσι, το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα, καθώς το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

• Επιτρέπεται για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις η ανάληψη μετρητών έως 50.000 ευρώ ημερησίως, καθώς και η δυνατότητα ευρωποίησης εισερχόμενων και εξερχόμενων εμβασμάτων. Επίσης το ίδιο ισχύει, κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

• Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα μέχρι 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

• Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Στο θέμα των ακάλυπτων επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί περίοδος χάριτος δύο μηνών, προκειμένου να πληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, πριν την εγγραφή στον Τειρεσία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε, ότι εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών, που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών, ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας, φαίνεται να έχει γίνει δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και αναμένεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα στοχεύει στη διευκόλυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των “capital controls”.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ Φ.Π.Α. ΜΕ ΤΟ Ν. 4334/2015

ΠΟΛ. 1160/17-7-2015
Με την ανωτέρω ΠΟΛ της Γεν Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, κοινοποιούνται οι αλλαγές στο καθεστώς Φ.Π.Α. των προϊόντων που επήλθαν με το ν. 4334/2015.

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21376

ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΟΚΑΑ Α.Ε.

To νέο Δ.Σ. του ΟΚΑΑ Α.Ε. που διορίστηκε με την υπ’ αριθμ. Α-70282/29-6-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση, συγκροτήθηκε σε σώμα στην πρώτη του συνεδρίαση την 8η Ιουλίου 2015, ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Κουτσοθεόδωρος Δημήτριος

Αντιπρόεδρος: Μυτιλινάκης Μιχάλης

Διευθύνων Σύμβουλος: Σταμπουλίδης Παναγιώτης

Μέλη: 1. Βασιλειάδης Στυλιανός

2. Βάτσος Δημήτριος

3. Βαγιάκης Γεώργιος

4. Μαρμαρινός Σπυρίδων, εκπρόσωπος εμπόρων οπωροκηπευτικών

5. Διονυσιώτης Ιωάννης, εκπρόσωπος εμπόρων κρέατος

6. Μπουμπουρής Νικόλαος, εκπρόσωπος εργαζομένων στον ΟΚΑΑ

Νέες διευκρινίσεις προς επιχειρήσεις για εισαγωγές και πληρωμές

Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις διαδικασίες εμβασμάτων στο εξωτερικό και πληρωμών επιχειρήσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Οι Επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό για την πληρωμή προμηθευτών και την πραγματοποίηση εισαγωγών πρέπει να απευθύνουν αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Το αίτημα κατατίθεται μέσω της εμπορικής τράπεζας με την οποία συνεργάζονται, η οποία το διαβιβάζει στην Επιτροπή. Η επικοινωνία με την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό κάθε τράπεζας. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κοινοποιούν το αντίγραφο του αιτήματος που έχουν υποβάλει στην τράπεζά τους με φαξ στην Επιτροπή στο 210-3238783. Οι Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν μετρητά σε λογαριασμούς τους, μπορούν να το κάνουν είτε μέσω ΑΤΜ (σε σφραγισμένο φάκελο), είτε σε Υπηρεσία/ες των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από την τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζει κάθε τράπεζα θα εκτελούνται και εντολές πληρωμών με κεντρική εντολή (πχ για μισθοδοσίες, πληρωμή προμηθευτών κλπ.) Οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα που συνεργάζονται.