Monthly Archives: September 2018

Πρόστιμα 4,3 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Συνολικά 4.815 ελέγχους πραγματοποίησαν κλιμάκια Επιθεωρητών και Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πραγματοποίησαν από την 1η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου. Κατόπιν διαπίστωσης παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, επιβλήθηκαν 1.049 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.339.072,89 ευρώ, ενώ σε άλλες 117 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, το ποσοστό των παραβατικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 26,9%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Όπως σημειώνει το υπουργείο, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ θα διαρκέσει μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Αύξηση 2,5% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο.

Ενισχύθηκαν κατά 2,5% οι λιανικές πωλήσεις των Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τις καλύτερες επιδόσεις να πετυχαίνουν τα καταστήματα καλλυντικών – φαρμακευτικών προϊόντων και τα σούπερ – μάρκετ .
Ειδικότερα, στους επιμέρους κλάδους οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (8,3%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (6,7%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3,1%) και Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (2,7%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν σε: Τρόφιμα- ποτά- καπνό (3,4%), Ένδυση- υπόδηση (1,9%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (0,9%) και Πολυκαταστήματα (0,8%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Ιούλιο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2017, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018 σημείωσε αύξηση 7,4%.
Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης όγκου παρουσίασε αύξηση 1,4% τον Ιούλιο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018.
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 4% τον Ιούλιο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2017, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018 σημείωσε αύξηση 3,8%.
Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε αύξηση 1,5% τον Ιούλιο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018.

Ελεύθερες οι αναλήψεις από 1ης Οκτωβρίου

Χαλαρώνουν περαιτέρω τα capital controls από 1ης Οκτωβρίου . Μεταξύ των άλλων καταργείται ο μηνιαίος περιορισμός των 5.000 ευρώ στις αναλήψεις .
Η σχετική υπουργική απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα στο ΦΕΚ.
Ειδικότερα προβλέπει:
-Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει όριο 5.000 ευρώ, το μήνα.
-Απελευθερώνονται και θα είναι χωρίς όριο και οι περιορισμοί στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.
-Θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα
-Αυξάνονται από 3.000 ευρώ, σε 10.000 ευρώ το ποσό, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
-Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
-Επιτρέπεται η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου σε τράπεζα του εξωτερικού. Αυτό θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.
-Θα επιτραπεί η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο

Κατά 23,4% ενισχύθηκαν τα προ φόρων κέρδη του ομίλου Ευρωπαϊκή Πίστη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 3,7%.
Όπως ανακοινώθηκε , τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκ. ευρώ, έναντι 6,6 εκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, ενώ τα συνολικά έσοδα του Ομίλου(εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και συναφή έσοδα πλέον τα έσοδα από μη ασφαλιστική δραστηριότητα) διαμορφώθηκαν στα 98,3 εκ. ευρώ, έναντι 94,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, η μητρική εταιρία Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ σημείωσε:
• Αύξηση στα Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και συναφή έσοδα στα 92,7 εκ. ευρώ, έναντι 89,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3,9%, όταν η συνολική ασφαλιστική αγορά κινήθηκε στο 3,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
• Περαιτέρω ενίσχυση των ασφαλιστικών προβλέψεων στα 283,6 εκ. ευρώ, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,8%σε σχέση με την 31/12/2017.
• Αύξηση κατά 2,1% στο συνολικό Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο σε σχέση με την 31/12/2017, το οποίο διαμορφώθηκε στα 342 εκ. ευρώ.
• Αύξηση της καθαρής θέσης κατά 14,9%, στα 115,2 εκ. ευρώ, έναντι 100,3 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους της, διαμορφώθηκαν στα 46,6 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρία δεν έχει τραπεζικό ή άλλης μορφής δανεισμό.

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πολύ αυξημένη , σε σχέση με πέρυσι, προβλέπεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου (που
αρχίζει η περίοδος διανομής του), υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνεται με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου (διεθνής αστάθεια) η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 16-17% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους. Η Ένωση αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα την μείωση του Ε.Φ.Κ (κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές) ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. «Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου. Επίσης επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του συστήματος ‘ΗΦΑΙΣΤΟΣ’ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων για απλά τυπογραφικά λάθη, αφού ο έλεγχος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης γίνετε απόλυτα μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που διαθέτουν τα πρατήρια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον ΟΠΑΠ το 36,75% της Stoiximan

To 36,75% της Stoiximan εξαγοράζει ο ΟΠΑΠ έναντι 50 εκατ. ευρώ.Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της OPAP Investment Ltd υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για την απόκτηση μετοχών του Ομίλου Stoiximan. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η OPAP Investment Ltd έχει προσυμφωνήσει να αποκτήσει μερίδιο 36,75% στη μητρική εταιρεία του Ομίλου Stoiximan, TCB Holdings Ltd («TCB»), έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ, κατόπιν ρυθμιστικών εγκρίσεων της αγοράς τυχερών παιγνίων. Η TCB παρέχει, μέσω των κατά 100% θυγατρικών της, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan, και στη Ρουμανία και τη Γερμανία, υπό το εμπορικό σήμα Betano». Πέρυσι ο Όμιλος Stoiximan κατέγραψε έσοδα 136 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 16 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος Stoiximan, με την ίδια διοικητική ομάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες του OΠAΠ. Ο Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος του OΠAΠ σχολίασε: «Φιλοδοξώντας να καθιερώσουμε τον OΠAΠ ως εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκόσμιου επιπέδου, γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους πελάτες μας μία ελκυστική και ανταγωνιστική παικτική εμπειρία στο διαδίκτυο. Η επικείμενη λειτουργία της νέας μας διαδικτυακής πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού Pamestoixima.gr είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, πρόθεσή μας είναι να προστεθούν επιπλέον προϊόντα στο κανάλι του διαδικτύου. Η νέα πλατφόρμα θα προσφέρει ανταγωνιστικές αποδόσεις στους πελάτες μας στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα από προμήθειες για τους πράκτορες του δικτύου μας. Η στρατηγική επένδυση στην Stoiximan που ανακοινώνουμε σήμερα είναι ευθέως συμπληρωματική στις διαδικτυακές δραστηριότητες του OΠAΠ και μας προσφέρει διαδικτυακή παρουσία σε διεθνές επίπεδο. Η Stoiximan έχει αναδειχθεί σε επιτυχημένο διαδικτυακό πάροχο και είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε. Για αυτό, είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο στάδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του OΠAΠ, καθώς οδεύουμε προς την επίτευξη του συνολικού μας οράματος για το 2020». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΠΑΠ εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε στην Stoiximan ο επιχειρηματίας κ. Φώτης Μπόμπολας

Πιέσεις από την ΔΕΗ σε 340.000 οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους

«Ραβασάκια» σε 300.000 με 340.000 οφειλέτες έχει στείλει η ΔΕΗ , ενώ παράλληλα δικηγορικές – εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν σε οφειλέτες πιέζοντας τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι επιστολές εστάλησαν σε πελάτες της ΔΕΗ οι οποίοι έχουν ανεξόφλητους πάνω από δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος. Η επιχείρηση τους ενημερώνει για το ληξιπρόθεσμο ποσό και τους καλεί να προβούν στην αποπληρωμή του. Να υπενθυμίσουμε πως οι οφειλέτες μπορούν να προβούν σε διακανονισμό και αποπληρωμή των χρεών σε έως και 24 δόσεις. Εξάλλου έχει κινητοποιηθεί και η κοινοπραξία των εταιριών με επικεφαλής την Qualco, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔEΗ. Κατά πληροφορίες, με τη σειρά της έχει αναθέσει σε εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και δικηγορικά γραφεία την ενημέρωση των πελατών με χρέη, είτε μέσω τηλεφωνικών είτε μέσω έγγραφων οχλήσεων. Η ΔΕΗ και μέσω του business plan της McKinsey έχει βάλει στόχο την είσπραξη ποσών εύρους 690 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα της δημόσιας εταιρίας είναι και τα κατ’ ιδίαν ραντεβού των υπευθύνων καταστημάτων με οφειλέτες της χαμηλής τάσης, προκειμένου να τους προτείνουν ρυθμίσεις.

Πλήρες λίφτινγκ στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Στα 100 εκατ ευρώ θα φθάσει το κόστος για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του αερολιμένα Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιήσει η Fraport σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Intrakat.
Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. “Για την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τη θεμελίωση νέου τερματικού σταθμού θα επενδυθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα σημάνει την σημαντική επέκταση της χωρητικότητας του και την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών” σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell. Οι εργασίες αφορούν στην κατασκευή νέου τερματικού σταθμού που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., στην ανακαίνιση του υπάρχοντος, μήκους 24.000 τ.μ., στην αύξηση κατά 47% των σταθμών check-in και κατά 50% του συνολικού αριθμού πυλών. Οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα αυξηθούν κατά 75%, θα κατασκευαστεί νέος πυροσβεστικός σταθμός και θα αναβαθμιστεί η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού που θα συνδεθεί με το δίκτυο της πόλης. Το έργο, προβλέπει την ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών και την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών.

O «δεκάλογος» του ΣΕΒ για την μεταμνημονιακή εποχή

Τις 10 βασικές θέσεις του για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση η έξοδος της χώρας από το ΤΡΊΤΟ πρόγραμμα δεν πρέπει να λειτουργήσει ως προθάλαμος για ένα επόμενο και ακόμη αυστηρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης.
Οι οικονομικές συντεταγμένες που διαμορφώνουν το πεδίο χάραξης και άσκησης πολιτικής, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι οι ακόλουθες:
1. Η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια χωρίς να διαθέτει την παραγωγική βάση και την εξωστρέφεια που απαιτείται για να απογειωθεί η οικονομία της. Χρειάζεται λοιπόν συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αυξηθούν τα μερίδια των επενδύσεων έναντι της κατανάλωσης και των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών στο ΑΕΠ.
2. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να επανέλθει η Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να γίνουν μαζικά επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα. Οι εμβληματικές ξένες κι εγχώριες επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς άλλα προβλήματα, ώστε να αλλάξει η διεθνής αντιμετώπιση και η εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών προς τη χώρα.
3. Οι επενδύσεις δεν έρχονται απλώς και μόνο επειδή βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Προϋποθέτουν να ισχύσει στην Ελλάδα το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μιας ελεύθερης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
4. Η χώρα γερνάει γρήγορα και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα, καθώς οι απαιτούμενες αυξήσεις στις δαπάνες συντάξεων, υγείας και κοινωνικής προστασίας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη νόμιμη ιδιωτική οικονομία, όπου η υπερφορολόγηση έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, με τις επιχειρήσεις σε αδυναμία να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου να αυξηθούν η απασχόληση, τα εισοδήματα, και, έτσι, τα φορολογικά έσοδα.
5. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν συνδέει τις εισφορές των εργαζομένων με τις συντάξεις που θα πάρουν στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να δουλεύουν στα τυφλά. Με τις εισφορές μάλιστα να μπαίνουν στα γενικά φορολογικά έσοδα, χωρίς να επενδύονται για να πολλαπλασιασθούν, δεν προωθείται ούτε η εργασία ούτε η αποταμίευση. Επιπλέον οι υψηλές εισφορές, δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις αλλά και να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους.
6. Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί όσους δουλεύουν περισσότερο και κερδίζουν περισσότερα χρήματα, και όχι να ωθεί τα καλύτερα στελέχη μας στο εξωτερικό, και τις επιχειρήσεις σε αδυναμία στελέχωσης με άτομα που διαθέτουν υψηλές δεξιότητες.
7. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, που οδηγούν τις μικρές ιδίως επιχειρήσεις σε παράνομες πρακτικές φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας κ.λπ., πρέπει να μειωθούν, διότι δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, να προσλάβουν κόσμο και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
8. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να νοικοκυρέψει τα έξοδά του. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις πολλών Δημοσίων Επιχειρήσεων, στοχευμένα δημόσια έργα με τη μορφή των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα φέρνουν συγκεκριμένο και λειτουργικό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κράτος επιβάλλεται να γίνει μέρος της λύσης και όχι να είναι μέρος του προβλήματος, βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
9. Για να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία, οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν επαρκώς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Χρειάζεται ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και μείωσης των κόκκινων δανείων. Χρειάζονται γρηγορότερες κινήσεις. Διαφορετικά, η ανάπτυξη που θα έλυνε το πρόβλημα -και των τραπεζών- , δεν θα έρθει ποτέ.
10. Η ανάπτυξη, πέρα από επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, απαιτεί και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό, και ιδίως στις γυναίκες και στους νέους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μαζική επέκταση της βρεφονηπιακής φροντίδας και της υιοθέτησης μέτρων στήριξης της οικογένειας, καθώς και των ευκαιριών απόκτησης σύγχρονων δεξιοτήτων μέσω νέων προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και μαθητείας.

Αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ ζητά η Eldorado Gold

Με εξώδικο αίτημα η Eldorado Gold μέσω της θυγατρική της στην Ελλάδα Hellas Gold ζητά αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί η εταιρία από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές. Ο πρόεδρος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε: “Το εξώδικο αποτελεί μια προσπάθεια καλή τη πίστη να λυθεί το ζήτημα με το ελληνικό δημόσιο καθώς σχετίζεται με κόστη που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών στα μεταλλεία. Η Eldorado έχει ενεργήσει πάντοτε με τρόπο που συνάδει με την θέλησή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με φιλικό τρόπο, χωρίς να ακολουθήσουμε την οδό της διαιτησίας”.
Το εξώδικο του καναδικού ομίλου είχε κατατεθεί στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες τα τρία υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση (Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
Στο εξώδικο αναφέρεται πως οι ζημιές είναι τριών κατηγοριών. Η μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της Eldorado Gold λόγω των καθυστερήσεων, τα διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστασίου στο Μαντέμ Λάκκο που υπολογίζονται σε περίπου 664.000.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης την οποία θα διαθέσει σε κοινωφελείς σκοπούς).