Daily Archives: September 5, 2018

Καταβολή αναδρομικών στους ένστολους

Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους. Η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί» με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας (3 και 4/2018), με τις οποίες επιδικάστηκαν αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις για ένστολους, των οποίων οι περικοπές κατά τα προηγούμενα χρόνια, κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η πρώτη δόση των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, περί τα 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί στο τέλος Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους. Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν και οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και οι πανεπιστημιακοί. Τα ποσά που θα λάβουν οι ένστολοι θα είναι το 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» τα αναδρομικά που αφορούν στους συνταξιούχους ξεκινούν από 2.660 ευρώ καθαρά για τον βαθμό του λοχαγού και τους αντίστοιχους των άλλων σωμάτων και φτάνουν ως τα 12.000 για τους αρχηγούς των Σωμάτων. Οι αυξήσεις που τελικά θα δοθούν θα προκύψουν ύστερα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Για τους εν ενεργεία αξιωματικούς η αναπροσαρμογή θα γίνει για την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 ως 31/12/2016 καθώς από την 1η Ιανουαρίου ισχύει και για εκείνους το ενιαίο μισθολόγιο. Τα ποσά για τους εν ενεργεία βάσει βαθμού:
-Λοχαγός 2.665 ευρώ
-Ταγματάρχης 2.795 ευρώ
-Αντισυνταγματάρχης 2.903 ευρώ
-Συνταγματάρχης 3.510 ευρώ
-Ταξίαρχος 4.615 ευρώ
-Υποστράτηγος 4.615 ευρώ
-Αντιστράτηγος 5.005 ευρώ
-Γεν Επιθ. Στρατού 8.125 ευρώ
-Α/ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ 7.280 ευρώ
-Α/ΓΕΕΘΑ 12.805 ευρώ

Η φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τα πρόστιμα

Πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής προβλέπονται σε περίπτωση φοροδιαφυγής για όσους εκμεταλλεύονται διαμερίσματα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, δηλαδή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής. Στην πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb α καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που νοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb. Αν το ίδιο ακίνητο είναι αναρτημένο σε πολλαπλές πλατφόρμες, δεν χρειάζεται να λάβει άλλο αριθμό από το σχετικό μητρώο, παρά θα χρησιμοποιείται ο ίδιος αριθμός για κάθε πλατφόρμα. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται με συντελεστή 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τις 35.000 ευρώ.

Τα «βήματα» για διακοπή εργασιών

Πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών αναγκάζεται εξαιτίας των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών να κλείσει βιβλία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αρχικά κλείνουν τα βιβλία τους αλλά στην συνέχεια συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα επιλέγοντας λύσεις όπως η σύσταση μιας Ι.Κ.Ε. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών θα πρέπει να προχωρήσουν νωρίτερα σε:
• Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο (μήνα ή τρίμηνο), στην οποία ανήκει το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας του φορολογούμενου. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών υποβάλλεται εμπρόθεσμα, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., η δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης παύσης εργασιών.
• Υποβολή έκτακτης δήλωσης Φ.Π.Α. για τη διενέργεια των διακανονισμών των εκπτώσεων της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου.
• Έκδοση ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης για τα αποθέματα της επιχείρησης, πάγια (εφόσον έχει παρέλθει η πενταετής περίοδος διακανονισμού του φόρου που τα επιβάρυνε κατά την αγορά τους) και εμπορεύσιμα, που υπάρχουν κατά τη στιγμή της παύσης στην κατοχή της επιχείρησης.

Σχέδιο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Σενάριο» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στόχος είναι να περιοριστούν στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή στο 13,3% για κύρια σύνταξη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εξετάζεται επίσης η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση (που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων) με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι «κοστολογημένη» και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικότερα βάσει των εισηγήσεων οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, θα πρέπει να μειωθούν στο 13,3%. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο όριο εισφοράς που θα μπορούν να καταβάλλουν από το 2019 περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, για κύρια ασφάλιση, δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ το χρόνο) από 117,22 ευρώ τον μήνα ή 1.406,64 τον χρόνο, που ισχύει σήμερα.

ΑΕΠ: Ο εξαγωγικός τομέας στηρίζει την ανάπτυξη

Η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών οδήγησε σε ανάπτυξη 1,8% κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όπως γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε τριμηνιαία. Επιπλέον προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Με τα επικαιροποιημένα στοιχεία διαμορφώνεται πλέον σε 2,5% έναντι του 2,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει άνοδο 2,15% σε ετήσια βάση.
Για το β’ τρίμηνο της χρονιάς και σε ετήσια βάση καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017. Η ιδιωτική καταγράφει αύξηση 1%, ενώ αντίθετα η δημόσια υποχωρεί κατά 2%.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017.
-Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
-Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.
Σε τριμηνιαία βάση οι μεταβολές είναι οι εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή 0,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018.
- Αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
- Αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.