Monthly Archives: November 2018

Διευκρινήσεις Τσακαλώτου για τον νόμο Κατσέλη

«Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα ακόμα και μόνο η αίτηση να έχει γίνει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο. Όπως πρόσθεσε: «Δεν καταργείται ο νόμος. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί, θα ήταν το κομμάτι που αφορά την πρώτη κατοικίας και εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα»,

Στη συνέχεια και σχολιάζοντας τα περί παραχολογίας ανέφερε πως «παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος», διευκρινίζοντας ότι «αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε».
«Από το 2018, αρχίσαμε τα αντίμετρα, δεν άρχισαν σήμερα με αυτό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2018 ξοδέψαμε πάνω από 200 εκατομμύρια για τα παιδιά γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει μία πολιτική για τα παιδιά (…) Αυτό θα συνεχιστεί και το 2019 και θα έχουμε επιπλέον και επιδόματα στέγασης γιατί η Ελλάδα από όλες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύει σχεδόν τίποτα για στέγαση» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν το βλέπω εγώ παροχολογία. Αν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε σηκώνω τα χέρια».
Σε σχέση με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «οι επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ακριβώς αυτό που ήτανε πέρυσι. Αυτό που εννοεί η αντιπολίτευση είναι ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχαμε γράψει μέσα στο Μεσοπρόθεσμο. Άρα δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων». Πρόσθεσε δε πως «και να χρειαστούμε περισσότερες επενδύσεις, αυτά τα πράγματα λύνονται και στην πορεία, μπορείς να μεταφέρεις πόρους από κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υπο-καταναλώσει, για να τα πας σε κάποιο άλλο σημείο». «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό ζήτημα αυτό που βάζει η ΝΔ», σχολίασε και τόνισε πως «το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βεβαίως αλλά είναι κάτι που είναι ικανοποιητικό».

Στα 34,3 δις εκτινάχθηκαν τα χρέη προς τα Ταμεία

Μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους . Από την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι σημείωσαν άνοδο κατά 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα χρέη προς τα Ταμεία έφθασαν στα 34,3 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου έναντι 33,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών μεταβάλλεται καθημερινά, καθώς αφενός εντάσσονται νέοι οφειλέτες (με όλες τις προηγούμενες οφειλές τους) και αφετέρου οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών είτε αυξάνονται λόγω των μηνιαίων πρόσθετων τελών καθυστέρησης και από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί, είτε μειώνονται με τις καταβολές ποσών (δόσεις ρύθμισης, έναντι καταβολή, εξόφληση). Εντός του τρίτου τριμήνου το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών που διαχειρίζεται το Κ.Ε.Α.Ο. αυξήθηκε κατά 493.520.772 ευρώ. Από αυτά, τα 130.292.401 ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 363.228.371 ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη. Η αύξηση στο τρέχον υπόλοιπο των οφειλών στο Κ.Ε.Α.Ο. προκύπτει από:
-νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 38.648 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 192.079.589 ευρώ.
-διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α.Ο.

Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής, (λήγει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου) έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της, προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργο Πιτσιλή. Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα : «Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30.11.2018, η προθεσμία δήλωσης τόσο των κατοικιών που έχουν δηλωθεί ως προσφερόμενες για βραχυχρόνιες μισθώσεις του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016, όσο και των από την αρχή του έτους πραγματοποιηθεισών μισθώσεων. Όμως υπάρχουν σοβαρές και ανεπίλυτες απορίες και προβλήματα για όσους προχωρούν στις δηλώσεις αυτές, που ανεδείχθησαν και από τα πρόσφατα ενημερωτικά σεμινάρια όπως:
1. Υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι δήλωσαν τα μισθώματα που έχουν εισπράξει στην ιστοσελίδα δήλωσης των κανονικών μισθωμάτων της ΑΑΔΕ, αλλά αγνοούν ότι πρέπει να τα δηλώσουν και στην νέα εφαρμογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να διπλοφορολογηθούν γι΄αυτό.
2. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έχοντας έλθει σε προφορική συνεννόηση με διαχειριστές, αλλά δεν έχουν ακόμη συνάψει και αναρτήσει μισθωτήρια με αυτούς, με δυνατότητα υπομίσθωσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
3. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος αριθμός ακινήτου (ΑΜΑ) θα δηλωθεί στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ στις πολυάριθμες περιπτώσεις που η ανάρτηση της κατοικίας σε ψηφιακή πλατφόρμα γίνεται από τουριστικό γραφείο το οποίο δεν είναι διαχειριστής αλλά έχει εξουσιοδοτηθεί να την εκμισθώνει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
4. Δεν έχει διευκρινιστεί τεχνικώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα προβούν στις αντίστοιχες δηλώσεις οι έχοντες ήδη σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, οι οποίοι δεν υποχρεούνται σε λήψη ΑΜΑ.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την μηνιαία παράταση της ως άνω προθεσμίας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι φοροτεχνικοί τους να ολοκληρώσουν όλες τις δηλώσεις τους με τον ορθό τρόπο και χωρίς λάθη ή παραλείψεις».

Εκπτώσεις» στον ΕΝΦΙΑ του 2019

Στο 30% φθάνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ . Για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας η μείωση περιορίζεται σταδιακά για να εκμηδενιστεί στην περιοχή των 200.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων παραμένει αμετάβλητος και τα αγροτεμάχια τη γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του. Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ το συνολικό όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φθάνει στα 260 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ υπολογίζονται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια. Επιπλέον, εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

Αποζημίωση 30.000 ευρώ από την VW σε ιδιοκτήτη Golf

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Volkswagen πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ενός Golf με την πλήρη αρχική τιμή του οχήματος που αγόρασε το 2012, δίνοντας «χτύπημα» στην αυτοκινητοβιομηχανία την ώρα που οι νομικές μάχες για την εξαπάτηση των εκπομπών αερίων συνεχίζονται. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι το δικαστήριο στο Άουγκσπουργκ εφάρμοσε εσφαλμένα το νόμο και ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε πως αποφάσισε ότι η VW είχε ενεργήσει ανήθικα με την εκ προθέσεως εγκατάσταση λογισμικού εξαπάτησης όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων για να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη. Το δικαστήριο έδωσε εντολή στη VW να πληρώσει τον ιδιοκτήτη την αρχική τιμή των περίπου 30.000 ευρώ. Η εταιρεία σημείωσε ότι «κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει νομική βάση για καταγγελίες από πελάτες. Δεν έχουν ούτε απώλειες ούτε ζημιές. Τα οχήματα είναι ασφαλή και λειτουργικά». Πρόσθεσε ότι περίπου 9.000 δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί σε σχέση με το σκάνδαλο εκπομπών αερίων, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα το 2015, με την πλειοψηφία τους να μην έχει επιτυχία στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen έχει αναφέρει ότι σε περίπου 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παγκοσμίως είναι εξοπλισμένα με λογισμικό που θα μπορούσε να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών που σχεδιάστηκαν για τον περιορισμό των επιβλαβών καυσαερίων των αυτοκινήτων. Η εταιρεία δεν έχει κάνει αντίστοιχη συμφωνία στην Ευρώπη.

Προτελευταίοι οι Έλληνες στην Ευρώπη στον χρόνο που «ξοδεύουν» για ψώνια

Την προτελευταία θέση στη λίστα της Eurostat με το χρόνο που περνούν οι Ευρωπαίοι για τα ψώνια τους καταλαμβάνουν οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Στατιστική Αρχή για το χρονικό διάστημα από το 2008έως και το 2015.
Πιο αναλυτικά οι Έλληνες ξόδευαν 18 λεπτά την ημέρα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Ρουμάνοι με 17 λεπτά .
Στον αντίποδα στην κορυφή της λίστας της Eurostat βρίσκονται οι Γερμανοί που αφιέρωναν 35 λεπτά ημερησίως για τις αγορές τους.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ολλανδοί και ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Βέλγοι και οι Φιλανδοί.
Η έρευνα αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι ηλικίας 20 έως 74 ετών σε αγορές και προσωπικές υπηρεσίες (όπως μια επίσκεψη σε γιατρό ή ένα ραντεβού σε κομμωτήριο).
Στη Φινλανδία, το 50,8% του πληθυσμού που ερωτήθηκε δήλωσε ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε προσωπικές υπηρεσίες στη διάρκεια των ημερών της έρευνας. Ακολούθησε η Γερμανία (48,8%), η Εσθονία και η Ολλανδία (46,6% και οι δύο). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (29%), στην Ελλάδα (30,7%) και στη Γαλλία (33,6%).

«Πακέτο» 23 ακινήτων έναντι 145 εκατ. ευρώ απέκτησε η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο με αφορμή την ανακοίνωση για εξαγορά «πακέτου» ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 145 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, «ο χώρος του εμπορικού real estate, που αφορά ακίνητα με πολύ καλά χαρακτηριστικά, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και από την από εκεί και πέρα πορεία αυτών των εταιρειών. Πρόκειται για έναν χώρο που, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει βασικό κομμάτι, στο οποίο θα κατευθυνθούν ξένες επενδύσεις, καθότι στην ευρύτητά του περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, περιλαμβανομένων και των ξενοδοχείων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος. «Είμαστε ένας κλάδους που ενώ έχει προσφέρει πάρα πολύ και κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Έχουμε πάνω από 700% επιβάρυνση στη φορολογίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια στη χώρα».
Σχετικά με τη συμφωνία της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ με την Τράπεζα Κύπρου, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην εξαγορά πακέτου 21 ακινήτων στην Κύπρο και δύο στην Ελλάδα ο κ. Καρυτινός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα μικτό χαρτοφυλάκιο εισοδήματος, με διαφορετικά είδη εμπορικών ακινήτων όπως γραφεία, ένα ξενοδοχείο, αποθήκες, κλπ.
«Όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα, και είναι ακριβώς το είδος της επένδυσης που κάνει η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο σταθερό εισόδημα, το οποίο μπορούμε να μεταβιβάζουμε κι εμείς στους μετόχους μας με τη μορφή μερισμάτων (dividends)».

Αυξήθηκαν κατά 8,6% οι εξαγωγές ενδυμάτων.

Άνοδο της τάξης του 8,6% σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος. Η αξία των εξαγωγών ενδυμάτων ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ, έναντι 460 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017. Η θετική πορεία αποτελεί συνέχεια του 2017 που ήταν η καλύτερη εξαγωγική χρονιά μετά το 2010. Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην πολύ μεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν οι εξαγωγές των υφαντών ενδυμάτων (13,2%). Από το σύνολο των εξαγωγών, το 84% κατευθύνεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 16% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα με την ένδυση, πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας καταγράφοντας μείωση 2,6% και φτάνοντας σε αξία τα 286,4 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές βαμβακιού εμφανίζουν οριακή αύξηση. Ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ (+0,4%) έναντι 196 εκατ. ευρώ το 2017. Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το εννεάμηνο ανήλθαν σε 983 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,5%. Αυξητικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές ενδυμάτων στην ελληνική αγορά σημειώνοντας άνοδο 3,9%. Σε αξία οι εισαγωγές ενδυμάτων το εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του οι πωλήσεις χονδρικής εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2,4%, ενώ μικρή μείωση 0,1% καταγράφουν οι πωλήσεις λιανικής.

Στην Ελληνική Αστυνομία όλα τα δεδομένα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών

Αναλυτικά δεδομένα που αφορούν σε στοιχεία επιβατών θα πρέπει να διαβιβάζουν στην ελληνική αστυνομία οι αεροπορικές εταιρείες για όλες τις πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από ή προς ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «economistas.gr» στα δεδομένα περιλαμβάνονται διεύθυνση, τρόποι πληρωμής, ταξιδιωτικό ιστορικό, αποσκευές και έκδοση εισιτηρίων. Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής, το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016. Ειδικότερα τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records), τα οποία οι αρχές θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται για το σκοπό της πρόληψης και της διερεύνησης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων. Τα δεδομένα PNR είναι διαφορετικά από τα δεδομένα API (Advance Passenger Information), τα οποία είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής αναγνώρισης του διαβατηρίου και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής. Τα PNR χρησιμοποιούνται προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχουν υποψίες αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις αρχές, και για την αναγνώριση προσώπων στα οποία ανήκουν διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες που συνδέονται με ποινικά αδικήματα. Επιπλέον, η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση συνεργών των υπόπτων, για παράδειγμα με την ανεύρεση προσώπων που ταξιδεύουν μαζί. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα σε διάστημα μεταξύ 48 έως 24 ωρών, πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης.
Τα δεδομένα PNR θα διαβιβάζονται στην Μονάδα Στοιχείων Επιβατών η οποία θα συσταθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν επίσης οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και οι Αρχές Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.

Από την Ιταλία.. περνά η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Αρνητικές επιπτώσεις θα έχει στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μια παρατεταμένη κρίση στην ιταλική οικονομία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα επαναλαμβάνει την εκτίμησή ότι θα ξεπεράσει το 3,5%, διευκρινίζοντας πάντως ότι η έκθεση του Γραφείου δεν αναφέρει πρόβλεψη για πλεόνασμα 4,5% αλλά υπέρβαση του κατά 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Πιο αναλυτικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρει για την ιταλική κρίση: «Ωστόσο οι μέχρι τώρα εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στις αγορές και σε αύξηση των επιτοκίων όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τις μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». Όπως σημειώνει «αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν ανασχεδιασμό της πορείας επανόδου στις αγορές που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι η ιταλική κρίση θα ξεπεραστεί σχετικά σύντομα χωρίς να προκαλέσει αύξηση της αποστροφής κινδύνου των διεθνών επενδυτών με διάρκεια χρόνου». Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα διευκρινίζει ότι «ο στόχος του 3,5% έχει επιτευχθεί από το 2016 και σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα επιτευχθεί και φέτος». «Συνεπώς, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αρνητική μεταβολή, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και του χρόνου. Άρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς το πακέτο μέτρων – αντιμέτρων. Αντίθετα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το 2019 θα υπάρχει χώρος για να διατηρηθεί ένα μέρος των αντιμέτρων μαζί με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Βεβαίως οι αποφάσεις δεν είναι τεχνικές αλλά πολιτικές. Αν το τελευταίο τρίμηνο κινηθεί στα περσινά επίπεδα και αν δεν υπάρξουν μεγάλες προσαρμογές, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει κοντά στο 4,5%. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο και σίγουρα δεν συνιστά πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού», προσθέτει. Τέλος τονίζει ότι «είναι σημαντικό να μη στείλουν οι εξαγγελίες μηνύματα που μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις δεσμεύσεις και να διαταράξουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας».