Αυξημένη η παραγωγή και η ζήτηση για σπαράγγι φέτος.

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές, αν και μέχρι τώρα η συγκομιδή ήταν περιορισμένη, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Η ζήτηση είναι ισχυρή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τα μεγέθη», αναφέρει στην Agrenda o Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνετιαρισμών Καβάλας. Η πολιτική που ακολουθεί η Ε.Α.Σ. Καβάλας για την πληρωμή των παραγωγών έχει ως εξής: Κάθε βδομάδα γίνεται εκκαθάριση, ο παραγωγός παίρνει μια προκαταβολή για τα έξοδα και η τελική εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος της συγκομιδής.

«Υπολογίζουμε ότι θα αυξηθεί η παραγόμενη ποσότητα αυτές τις ημέρες, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας κι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί θα προλάβουμε το Πάσχα των Καθολικών, περίοδος όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σπαραγγιών τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο Δημήτρης Πατσίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καβάλα Α.Ε. Επίσης, αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 2,50-3,00 ευρώ το κιλό και οι πληρωμές γίνονται κάθε 10 ημέρες.

H οψιμότητα Γερμανίας και Ισπανίας καθιστά το ελληνικό σπαράγγι πρώιμο
«Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και φαίνεται ότι θα έχουμε καλή αρχή για το ελληνικό σπαράγγι, ανέφερε ο Γιώτης Κέλλης υπεύθυνος πωλήσεων της Ο.Π. Ήλιος στα Γιαννιτσά.

Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Κέλλης πριν από μια εβδομάδα που βρισκόταν στο Αμβούργο δεν υπήρχε άλλο σπαράγγι στο ράφι, εκτός από του Περού, που όπως είναι γνωστό τροφοδοτεί την αγορά της Γερμανίας όλο το χρόνο, γιατί έχουν αναπτύξει τεχνικές καλλιέργειας που το επιτρέπουν.

Συμφώνα με τον κ. Κέλλη, θα είμαστε 2 με 3 βδομάδες μπροστά από το γερμανικό σπαράγγι, αν συνυπολογίσουμε ότι στη Γερμανία συνεχίζεται ο χειμώνας και στην Ελλάδα μπαίνουμε στην  άνοιξη. Πάντως ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο καιρός.

Εν τω μεταξύ οι άσχημες καιρικές συνθήκες πλήττουν και την Ισπανία και παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή θα αρχίσει από τα τέλη Μαρτίου ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής αναμένεται στα τέλη Απριλίου.

Πηγή : agronews