«Πακέτο» 23 ακινήτων έναντι 145 εκατ. ευρώ απέκτησε η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο με αφορμή την ανακοίνωση για εξαγορά «πακέτου» ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 145 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, «ο χώρος του εμπορικού real estate, που αφορά ακίνητα με πολύ καλά χαρακτηριστικά, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και από την από εκεί και πέρα πορεία αυτών των εταιρειών. Πρόκειται για έναν χώρο που, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει βασικό κομμάτι, στο οποίο θα κατευθυνθούν ξένες επενδύσεις, καθότι στην ευρύτητά του περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, περιλαμβανομένων και των ξενοδοχείων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος. «Είμαστε ένας κλάδους που ενώ έχει προσφέρει πάρα πολύ και κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Έχουμε πάνω από 700% επιβάρυνση στη φορολογίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια στη χώρα».
Σχετικά με τη συμφωνία της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ με την Τράπεζα Κύπρου, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην εξαγορά πακέτου 21 ακινήτων στην Κύπρο και δύο στην Ελλάδα ο κ. Καρυτινός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα μικτό χαρτοφυλάκιο εισοδήματος, με διαφορετικά είδη εμπορικών ακινήτων όπως γραφεία, ένα ξενοδοχείο, αποθήκες, κλπ.
«Όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα, και είναι ακριβώς το είδος της επένδυσης που κάνει η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο σταθερό εισόδημα, το οποίο μπορούμε να μεταβιβάζουμε κι εμείς στους μετόχους μας με τη μορφή μερισμάτων (dividends)».