
Αβοκάντο: Με πεσμένες τιμές πουλάνε αυτό το διάστημα οι παραγωγοί
H καλλιέργεια του αβοκάντο ως υποτροπικού φυτού έχει αρχίσει να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας και ειδικότερα στις θερμότερες περιοχές. Από την Κρήτη, όπου πρωτοξεκίνησε, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο και την Άρτα, όπου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών τα φυτά δείχνουν να προσαρμόζονται.
Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του αβοκάντο σε σύγκριση με τις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες προϋποθέτουν περισσότερη εξειδίκευση, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στους πρωτοπόρους της καλλιέργειας για τη χώρα μας. Πλέον, γίνονται προσπάθειες, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, για τη στήριξη της καλλιέργειας, καταγράφοντας αξιοσημείωτη πρόοδο. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα κακώς κείμενα, καθώς παρατηρείται ότι, με γνώμονα το εφήμερο κέρδος, διάφοροι επιτήδειοι καταστρατηγούν κανόνες, με αποτέλεσμα την υποτίμηση της ταυτότητας του προϊόντος.
Ο μεγαλύτερος αριθμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω προϊόν εντοπίζεται στα Χανιά, καθώς εκεί ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών έκοψε τα εσπεριδοειδή και στη θέση τους φύτεψε αβοκάντο. Σύμφωνα με τον Στέλιο Λαγουβάρδο, παραγωγό από τον Αλικιανό Χανίων, το φυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και καλής ποιότητας έδαφος, κάτι που για την περιοχή του αποτελεί ζήτημα.
Για την τρέχουσα περίοδο, ο ίδιος ήδη έχει ξεκινήσει τη συλλογή του καρπού, αν και με μια φθίνουσα πορεία ως προς τις τιμές: «Ξεκινήσαμε από τα 2,60 ευρώ το κιλό τον Νοέμβριο και αυτή την περίοδο πουλάμε στα 2,20 ευρώ. Ανάλογα με την ποιότητα, η οποία προσδιορίζεται με το βάρος του καρπού, παίρνουμε και τις αντίστοιχες τιμές. Καρποί από 215 γραμμάρια και πάνω εντάσσονται στην Α’ κατηγορία και καρποί από 180 και κάτω στη Γ’ κατηγορία, φυσικά με πολύ χαμηλές τιμές».
Αναφερόμενος σε γενικότερα ζητήματα της καλλιέργειας, εστιάζει σε τεχνικά θέματα, τονίζοντας ότι «η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν έχει πολλά χρόνια στον τόπο μας και το βασικότερο από όλα είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό λείπουν η γνώση και οι τεχνικές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει ο ίδιος είναι το θέμα της φυτοπροστασίας, που απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Συγκαλλιέργεια με την ελιά στην Κυπαρισσία
Αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές εκτάσεις, οι οποίες για την περιοχή της Κυπαρισσίας είναι δυσεύρετες, ο Μάκης Κατσαρώνης, γεωπόνος και παραγωγός αβοκάντο από την Κυπαρισσία, προχώρησε στη φύτευση ακόμη και σε ελαιώνες, αξιοποιώντας καλύτερα το έδαφος.
«Ξεκινήσαμε στην περιοχή την καλλιέργεια του αβοκάντο πριν από δυόμισι χρόνια και σιγά-σιγά ο αριθμός των παραγωγών ανεβαίνει. Η έλλειψη εδαφών με την παρουσία νερού, που δυσκολεύει την εγκατάσταση, είναι ένας λόγος για τον οποίο αξιοποιούμε καλλιέργειες ελιάς που ήδη διαθέτουν αρδευτικές εγκαταστάσεις, και μεταξύ τους έχουν μεγάλη απόσταση. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της προστασίας των φυτών αβοκάντο από τους δυνατούς ανέμους», σημειώνει. Εντοπίζοντας ο ίδιος τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η καλλιέργεια, αναφέρει την αλατότητα του νερού, τον τύπο των εδαφών, τον κίνδυνο των παγετών, καθώς και τους δυνατούς ανέμους. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος εγκατάστασης, υπολογίζει ότι ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το στρέμμα.
Στην Άρτα ο μεγαλύτερος (;) σε έκταση οπωρώνας
Πάνω από 4.000 φυτά έχει εγκαταστήσει στο Γλυκόρριζο Άρτας ο Νεκτάριος Κότσιλας. «Ξεκίνησα την καλλιέργεια πριν από περίπου έξι χρόνια, με πολλές δυσκολίες, αλλά σήμερα αρχίζω να δρέπω τους καρπούς της προσπάθειας», υποστηρίζει ο ίδιος και συνεχίζει:
«Η καλλιέργεια βρίσκεται σε περιοχή όπου το μικροκλίμα βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών και με μικρά προβλήματα από παγετούς. Από τις επαφές που έχω με άλλους συναδέλφους και κυρίως από την Κρήτη, μου λένε ότι έχω τη μεγαλύτερη έκταση με αβοκάντο, διότι στο νησί οι εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι πολλές, αλλά σε μικρά τεμάχια, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής».
Αναφερόμενος στην τιμή πώλησης του προϊόντος του για την τρέχουσα περίοδο, υποστηρίζει ότι ξεκίνησε από 2,60 ευρώ περίπου και αυτή την περίοδο πουλάει στα 2,30 ευρώ.
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Σημαντικά βήματα στην έρευνα για το αβοκάντο στην Κρήτη
Στην έρευνα και στη γνώση εστιάζει το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά. Η Θηρεσία Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη ερευνήτρια του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών, υποστηρίζει ότι έγιναν σημαντικά βήματα στη δημιουργία νέων ποικιλιών και υποκειμένων με εμπορικά κριτήρια και χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας. Επίσης, αναφέρει ότι η εκπαίδευση των παραγωγών στην καλλιέργεια του αβοκάντο, όπως επίσης και άλλων υποτροπικών φυτών, συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της παραγωγής. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ίδια αναφέρει τον χρόνο κοπής των φρούτων. «Η συλλογή του προϊόντος παίζει σημαντικό ρόλο, διότι δίνει και τα μέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για διάφορους λόγους, παραγωγοί συλλέγουν τον καρπό πριν από την ωρίμανσή του, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα», επισημαίνει. Δηλώνει, επίσης, ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα της καλλιέργειας. Απαιτείται, λοιπόν, ένας ολοκληρωμένος τεχνικός κανονισμός φυτοϋγείας για το πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να αντιστοιχεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την έρευνα, τη στήριξη, την προώθηση του αβοκάντο στην Κρήτη, είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και τα μέχρι τώρα δεδομένα θα συμβάλουν σημαντικά στην καλλιέργεια. Τέλος, υποστηρίζει ότι τα μηνύματα των πειραματικών καλλιεργειών για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν επιλεγεί από τον ΕΛΓΟ παρουσιάζουν και αυτά μια θετική εξέλιξη.
Πηγή: ypaithros.gr