Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή μειώνουν την πορτοκαλί παραγωγή της Βραζιλίας

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή μειώνουν την πορτοκαλί παραγωγή της Βραζιλίας

Οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή μειώνουν την πορτοκαλί παραγωγή της Βραζιλίας

Οι Βραζιλιάνοι αγρότες πορτοκαλιού προετοιμάζονται για τη μικρότερη σοδειά τους τα τελευταία 36 χρόνια το 2024/25, καθώς παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του πρασίνου των εσπεριδοειδών.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus και την ένωση εξαγωγέων χυμού πορτοκαλιού CitrusBR, οι δύο κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού στις πολιτείες Σάο Πάολο και Minas Gerais πρόκειται να συγκομίσουν 232,38 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια (40,8 κιλά) φέτος, μείωση 24,36 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο εποχή. Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο από το 1988/89, όταν η παραγωγή έφτασε τα 214 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα όλων των εξαγωγών. Μετά από τέσσερις συνεχόμενες φτωχές σεζόν, τα παγκόσμια επίπεδα μετοχών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι.

Ο επικεφαλής του Fundecitrus Juliano Ayres σχολίασε: «Ο αριθμός μας εξέπληξε. Οι κλιματικές επιπτώσεις έχουν επηρεάσει έντονα τη βιομηχανία. Για να παραμείνει ανταγωνιστική η παραγωγή εσπεριδοειδών πρέπει να νικήσουμε το πράσινο – και θα το κάνουμε».