Συναίνεση

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας αλλά και για την εξασφάλιση μίας κορυφαίας και απροβλημάτιστης εμπειρίας πλοήγησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies μπορείτε να δείτε εδώ. Επιλέγοντας «Αποδοχή Όλων», αποδέχεστε την τοποθέτηση όλων των παραπάνω cookies στη συσκευή σας. Επιλέγοντας «Απόρριψη», απορρίπτετε όλων την τοποθέτηση πλην των αυστηρών απαραίτητων cookies. Αν επιθυμείτε να επεξεργαστείτε τα cookies που αποθηκεύονται στη συσκευή σας, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που επιθυμείτε επιλέγοντας «Προσαρμογή», επιλέγοντας από την λίστα αυτά και στη συνέχεια, πατώντας «Αποδοχή επιλογών», παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για την τοποθέτησή τους στη συσκευή σας.

Πάντα Ενεργό
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες, όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας, προστασία antispam. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στον ιστότοπό μας να θυμάται τις επιλογές του χρήση όπως τη γλώσσα ή τη περιοχή, ώστε να παρέχουν βελτιωμένες και προσωποποιημένες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από το χρήστη, όπως προβολή βίντεο ή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να αναλύουν τις τάσεις, να διαχειρίζονται τον ιστότοπο, να παρακολουθούν τις κινήσεις των επισκεπτών και να συλλέγουν δημογραφικές πληροφορίες για συνολική χρήση. Χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες για τη σύνταξη αναφορών και τη βελτίωση των ιστοτόπων μας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για την παροχή περιεχομένου που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στοχευμένης διαφήμισης/προσφορών, τον περιορισμό προβολών διαφήμισης ή την μέτρηση αποτελεσματικότητας μιας διαφημιστικής καμπάνιας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες

Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες

Πρόεδρος ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες»

 

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Είναι αδήριτη η ανάγκη, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας, να μη σπαταλάμε τρόφιμα, αλλά να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας καθώς και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες.

 

Ως ΣΕΚΛΑ, καλούμε όλους τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό αλλά και συνηθειών, οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη μας. Η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα ενώ επιλέγουμε είδη τα οποία δε φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.  Τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.

 

Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.