Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μεγάλη σοδειά στο δεύτερο μισό της σεζόν της φράουλας

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μεγάλη σοδειά στο δεύτερο μισό της σεζόν της φράουλας

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μεγάλη σοδειά στο δεύτερο μισό της σεζόν της φράουλας

Η ελληνική φράουλα είναι μια από τις πιο πρώιμες συγκομιδές στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής σεζόν είναι το δεύτερο μισό, που ξεκινάει τον Μάρτιο. Τότε είναι που βγαίνουν στην αγορά οι πρώτοι μεγάλοι όγκοι της πιο ευρέως καλλιεργούμενης ποικιλίας στην Ελλάδα, της Victory.

Η διαδικασία φυτείας του Victory πρόκειται να ξεκινήσει στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα δεν παρατηρούνται προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Αθανασόπουλο, γεωπόνο και επικεφαλής εκπρόσωπο για τη διανομή αυτής της ποικιλίας στην Ελλάδα, «Η φύτευση της Νίκης θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου όπως και πέρυσι. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα από το φυτώριο, κάνουμε Μην περιμένετε καθυστέρηση στην έναρξη των παραδόσεων, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους δύο-τρεις μήνες θα καθορίσουν περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα την έναρξη και την εξέλιξη της συγκομιδής». Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος: «Οι φυτείες Victory αρχίζουν να παράγουν σχετικά νωρίς, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το κλίμα στη χώρα μας φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά, με ήπιους χειμερινούς μήνες».

Θα παραδοθούν περισσότερα φυτά Victory

Η νίκη είναι κυρίαρχη μέσα στα ελληνικά θερμοκήπια φράουλας. Όπως τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος: «Από το 2016, όταν πρωτοκαλλιεργήθηκε το Victory στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των καλλιεργητών αυξάνεται συνεχώς και μέχρι σήμερα έχει ίσως ξεπεράσει το 75-80% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας, που ανέρχεται περίπου στις 2.100- 2.200 εκτάρια».


Ο Βασίλης Αθανασόπουλος (κέντρο) και η Άννα Ραμιώτη (δεξιά), μέλη της ομάδας Greek Victory με τον Jorge Fuentes (αριστερά), Τεχνικό Διευθυντή της El Pinar, σε θερμοκήπιο με καλλιέργεια φράουλας Victory στο Βουπράσιο Αχαΐας, Ελλάδα.

Η επέκταση του Victory στην Ελλάδα συνεχίζει αυτή τη σεζόν και αν δεν εκδηλωθούν δυσμενή καιρικά φαινόμενα, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη σοδειά ελληνικής φράουλας από πέρυσι την περίοδο της Νίκης. Όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας Greek Victory: «Το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από πέρυσι, τόσο για γυμνόριζες φράουλες όσο και για έτοιμα φυτά σε δίσκους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων όσο και στην αλλαγή ποικιλιών. «Υπάρχουν και κάποιοι νέοι καλλιεργητές που καλλιεργούν για πρώτη φορά φράουλες», προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος.

Ίσως να έρθουν περισσότερα στο άμεσο μέλλον από τη Victory στην Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση αυτής της ποικιλίας στην Ελλάδα. Παρέχει τεχνικές συμβουλές στους καλλιεργητές με τη βοήθεια του Jorge Fuentes, Τεχνικού Διευθυντή της ισπανικής εταιρείας El Pinar που έχει τα δικαιώματα αυτής της ποικιλίας. Επιπλέον, η El Pinar διοργανώνει επισκέψεις για Έλληνες καλλιεργητές στο εργοστάσιο παραγωγής της στη Σεγκόβια της Ισπανίας, προκειμένου να εξοικειωθούν με τις συγκεκριμένες πτυχές της καλλιέργειας του Victory.

Πηγή : https://www.freshplaza.com/