Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου από Unapro, Ismea και Coldiretti

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου από Unapro, Ismea και Coldiretti

Προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου από Unapro, Ismea και Coldiretti

Με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκάρπου, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν και οι επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν νωρίτερα την ωρίμανση της ελιάς στην χώρα, με αποτέλεσμα η νέα συγκομιδή να ξεκινήσει, από τις περιοχές της Σικελίας, πριν από περίπου 15 ημέρες.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έγινε Συρακούσες της Σικελίας, οι οργανώσεις Unaprol (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας), Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), ανακοίνωσαν τις επίσημες προβλέψεις τους για την φετινή (2024/2025) ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. David Granieri αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, η κ. Maria Chiara Zaganelli γενική διευθύντρια της Ismea και ο κ. Nicola Di Noia διευθυντής της Unaprol.

Όπως ανέφεραν η ξηρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουν σαν αποτέλεσμα φέτος να υπάρξει μια μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%. Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι περιοχές της νότιας Ιταλίας και κυρίως η Απουλία (μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρσι).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιταλικών οργανώσεων, η φετινή παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου προβλέπεται να ανέλθει σε 224.000 τόνους. Αυτό θα ρίξει στην πέμπτη θέση την Ιταλία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής ελαιολάδου.

Ειδικά στην Απουλία, που έχει το ένα τρίτο των ελαιώνων της χώρας, η κατάσταση είναι τραγική. Η ανθοφορία και η καρποφορία ήταν αρκετά περιορισμένη φέτος, με τα δέντρα να αντιμετωπίζουν στρες λόγω των ελάχιστων καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Παρόμοια εικόνα στην παραγωγή υπάρχει στην Καλαβρία και την Σικελία, όπου όμως η μείωση της παραγωγής δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Επίσης στην Σικελία είχαμε το φαινόμενο της καρπόπτωσης από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, που θα φέρει πρόσθετη απώλεια της παραγωγής.

«Πάντως μπορεί η ποσότητα να είναι μειωμένη αλλά αναμένεται να υπάρξει καλή ποιότητα στη νέα παραγωγή», τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιταλικών οργανώσεων.

Πηγή: Παϊσιάδης Σταύρος – agrotypos.gr