Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Κερδίζουν έδαφος οι λωτοί σε Ημαθία και Πέλλα – Στα 45-50 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Κερδίζουν έδαφος οι λωτοί σε Ημαθία και Πέλλα – Στα 45-50 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού

Κερδίζουν έδαφος οι λωτοί σε Ημαθία και Πέλλα – Στα 45-50 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού

Κερδίζουν έδαφος οι λωτοί σε Ημαθία και Πέλλα – Στα 45-50 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού

kerdizoun-edafos-oi-lotoi-se-imathia-kai-pella-sta-45-50-lepta-to-kilo-i-timi-paragogou-334885

Κερδίζει έδαφος σταδιακά η καλλιέργεια του λωτού στην Ημαθία και την Πέλλα, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά σε ορισμένες ποικιλίες σε περίπου μία εβδομάδα. Όπως αναφέρουν στο ypaithros.gr εκπρόσωποι των παραγωγών, αρκετοί είναι οι ροδακινοκαλλιεργητές που τα τελευταία χρόνια φυτεύουν λωτούς σε τμήμα των αγροκτημάτων τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. 

Τονίζουν δε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που απαιτεί σχεδόν το μισό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τα ροδάκινα, ενώ η τιμή που πιάνει το προϊόν στα χέρια του παραγωγού φτάνει τα 45 με 50 λεπτά το κιλό, σε αντίθεση με τα συμπύρηνα ροδάκινα που πιάνουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά ανά κιλό. 

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, οι νέες ποικιλίες λωτών (Jiro, Maxim, Roso Brillante κ.ά) κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που προτιμούν την καλλιέργεια λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής. 

«Αρκετοί ροδακινοπαραγωγοί φυτεύουν τα τελευταία χρόνια στα αγροκτήματά τους λωτούς στην Ημαθία και την Πέλλα. Πρόκειται για μια καλλιέργεια που έχει σχεδόν το μισό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το ροδάκινο, αφού δεν απαιτεί πολλά ραντίσματα κλπ. Το κόστος είναι μειωμένο στο μισό σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Οι καινούργιες ποικιλίες των λωτών  είναι πεντανόστιμες και υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές, ενώ γίνονται και εξαγωγές, κυρίως προς την Ιορδανία», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας,  Τάσος Χαλκίδης. 

Πηγή: www.ypaithros.gr