Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Τζίντζερ : Η επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Τζίντζερ : Η επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς

Τζίντζερ : Η επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του Βορείου Ημισφαιρίου, η ζήτηση για τζίντζερ αναμένεται να αυξηθεί ξανά. Ωστόσο, η προσφορά από τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες Βραζιλία και Κίνα πλησιάζει στο τέλος της, καθώς το Περού ξεκινά και πάλι την περίοδο εξαγωγής τζίντζερ. Οι εξαγωγές τζίντζερ από το Περού παρουσίασαν μεγάλη πτώση της τάξης του 43% έως την 40η εβδομάδα σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Οι εξαγωγές στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 33%, με σημαντική μείωση 54% προς την Ευρώπη. Οι θαλάσσιες αποστολές από το Περού μειώθηκαν κατά 47%. Η περίοδος αιχμής για τις κινεζικές εξαγωγές τζίντζερ πλησιάζει στο τέλος της. Η χαμηλότερη ζήτηση κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού καλοκαιριού θα αντιστραφεί τώρα με τον ψυχρότερο καιρό. Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εξακολουθούν να προκαλούν αυξημένο κόστος για τους κινέζους αποστολείς τζίντζερ. Οι χρονικές καθυστερήσεις καθώς και οι αυξήσεις κόστους οδήγησαν τους εισαγωγείς να στραφούν σε φθηνότερο προμήθεια στη Βραζιλία. Στη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση ενισχύεται και η περιορισμένη προσφορά ωθεί την τιμολόγηση του τζίντζερ. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για το τζίντζερ στη Βραζιλία ήταν καλύτερη, γεγονός που βοήθησε τους ναυλωτές να ανακτήσουν την αγορά που έχασαν τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια.

 

Στην Ιταλία η κατάσταση για το τζίντζερ είναι αρκετά σαφής και αρνητική με την τελευταία προμήθεια να προέρχεται από την Κίνα, που δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας. Στην Ολλανδία, η αγορά τζίντζερ έχει πάρει μια δραστική τροπή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Μετατοπίστηκε από ένα καλοκαίρι χαμηλής ζήτησης σε «μια καυτή αγορά με τις τιμές να αυξάνονται πιο απότομα από ό,τι ίσως έχουμε δει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Η Γερμανία βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές τζίντζερ από την Κίνα, ενώ η προσφορά προέρχεται επίσης από το Περού και τη Βραζιλία. Υπάρχει περιορισμένη τοπική παραγωγή, αλλά η σήψη έχει εμφανιστεί, οδηγώντας σε μια αλλαγή ποικιλίας που έχει αναπτυχθεί μέτρια. Οι νέες φυτεύσεις τζίντζερ στη Νότια Αφρική αναδύονται καλά και όλες οι ενδείξεις δείχνουν μια καλή χρονιά μπροστά μας.

Περού: Μεγάλη μείωση του όγκου των εξαγωγών στην αρχή της νέας σεζόν
Οι εξαγωγές τζίντζερ του Περού παρουσίασαν μεγάλη πτώση της τάξης του 43% έως την εβδομάδα 40 σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Οι θαλάσσιες αποστολές μειώθηκαν κατά 47%. Οι εξαγωγές στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 33%, αν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Περού για τζίντζερ με το 58% των αποστολών να πηγαίνουν σε αυτήν την αγορά. Η Ευρώπη έχει μερίδιο 40% με σημαντική μείωση 54%. Κυρίως βιολογικό τζίντζερ εξήχθη λαμβάνοντας το 83% των αποστολών με μεγάλη μείωση 69% στις εξαγωγές συμβατικού τζίντζερ από το Περού. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία από την QC Fresh Fruit στο Περού δείχνουν μέχρι την εβδομάδα 40, εξήχθησαν 1.335 κοντέινερ με συνολική αξία FOB 61.933.644 $.

Σύμφωνα με έναν καλλιεργητή και εξαγωγείς, αυτή η μείωση οφείλεται σε συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών, αυξανόμενου κόστους πιστοποίησης και παρουσίας του βακτηρίου Ralstonia, που κατέστησε αναγκαία την ανακατεύθυνση μεγάλου μέρους του όγκου των εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκστρατεία τζίντζερ 2024 έχει ήδη ξεκινήσει, με μέτριες προβολές. Ο καλλιεργητής προειδοποιεί ότι οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα των βακτηρίων, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή. «Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχει αρκετή φυτευμένη παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση μακροπρόθεσμα».

Ένας άλλος εξαγωγέας σημειώνει, ένας παράγοντας που βλάπτει τη φήμη του Περού ως προμηθευτή ποιοτικού τζίντζερ: “Η ανεπίσημη λειτουργία της συντριπτικής πλειονότητας των περουβιανών εργασιών τζίντζερ, φέρνει μαζί τους προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας, τα οποία έχουν επηρεάσει την εικόνα του προϊόντος. Το βιολογικό τζίντζερ εξακολουθεί να σε υψηλή ζήτηση, αλλά το Περού θεωρείται επικίνδυνη πηγή στην Ευρώπη, λόγω των κακών ενεργειών ορισμένων εξαγωγέων».

Οι τιμές για το βιολογικό τζίντζερ έχουν ξεπεράσει τα 30 $ ανά κουτί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το συμβατικό τζίντζερ κυμάνθηκε μεταξύ 27 και 28 $ ανά κουτί, αν και έφτασε τα 25 $ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Κίνα: Τελειώνει η περίοδος αιχμής των εξαγωγών
Η περίοδος αιχμής για τις κινεζικές εξαγωγές τζίντζερ πλησιάζει στο τέλος της. Στις αγορές του εξωτερικού, η ζήτηση για τζίντζερ από ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους αυξάνεται και πάλι μετά την παραδοσιακή περίοδο ηρεμίας κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, τα έξοδα αποστολής έχουν αυξηθεί, οι χρόνοι παράδοσης έχουν παραταθεί και το κόστος και οι κίνδυνοι του κινέζικου τζίντζερ έχουν αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι εισαγωγείς επιλέγουν το φθηνότερο βραζιλιάνικο τζίντζερ, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο συγκριτικά.

Σύμφωνα με έναν διεθνή έμπορο, οι τιμές του τζίντζερ ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ διαφορετικών προελεύσεων. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, το κινεζικό κόστος αποστολής άρχισε να μειώνεται και η πίεση της προσφοράς αναμένεται να μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Βόρεια Αμερική: Η ενίσχυση της ζήτησης και η αυστηρότερη προσφορά ανεβάζουν την τιμολόγηση του τζίντζερ
Η Βραζιλία συνεχίζει να στέλνει τζίντζερ στις ΗΠΑ Ενώ αναμένεται ότι απομένουν μόνο πέντε έως έξι εβδομάδες από την εποχή του, υπάρχει ακόμα διαθέσιμο τζίντζερ καλής ποιότητας.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για το τζίντζερ στη Βραζιλία ήταν καλύτερη, γεγονός που βοήθησε τους ναυλωτές να ανακτήσουν την αγορά που έχασαν τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια. Αυτή τη σεζόν, όχι μόνο ήταν πολύ καλύτερη η ποιότητα, αλλά υπήρχε και περισσότερος όγκος στη σεζόν. Ορισμένοι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι όγκοι των εξαγωγών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν.

Με τη σειρά του, με καλή ζήτηση, αυτό δημιουργείται για μια ισχυρότερη αγορά που συνεχίζει να ενισχύεται. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί όχι μόνο λόγω του ψυχρότερου καιρού αλλά και λόγω της έλλειψης προσφοράς.

Μαζί με τη Βραζιλία, το Περού εξακολουθεί να στέλνει τζίντζερ στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τον Ιανουάριο. Η Κόστα Ρίκα θα ξεκινήσει σύντομα με το νεαρό τζίντζερ της και η Κίνα συνεχίζει επίσης να στέλνει προϊόντα. Νέα καλλιέργεια τζίντζερ από την Κίνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ιταλία: Η κατάσταση για το τζίντζερ είναι αρκετά σαφής και αρνητική
Σύμφωνα με έναν χονδρέμπορο στη βόρεια Ιταλία, η κατάσταση για το τζίντζερ είναι αρκετά σαφής και αρνητική. Σε γενικές γραμμές, η τάση είναι πάντα η ίδια τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η Κίνα φτάνει στο τέλος της σεζόν της, η ποιότητα δεν είναι πάντα η καλύτερη ως συνήθως, οι τιμές είναι πολύ υψηλές και αυτές για αγορά κοντά στα 3€/κιλό. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις είναι επίσης πολύ υψηλές. Η νέα κινεζική σεζόν θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου, «άρα θα πρέπει να υποφέρουμε», σύμφωνα με τον χονδρέμπορο. Η εποχή της βραζιλιάνικης πιπερόριζας πλησιάζει επίσης στο τέλος της και οι τιμές ανά κιλό συμβαδίζουν με το κινεζικό προϊόν.

Όσο για το περουβιανό τζίντζερ, η νέα καμπάνια πρόκειται να ξεκινήσει (κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει). Όπως πάντα, στην αρχή της σεζόν οι τιμές είναι υψηλές. Ωστόσο, δεν αρέσει σε όλους η περουβιανή καταγωγή λόγω του σχήματος και του μικρού μεγέθους της. «Κατά τη γνώμη μου εξακολουθεί να είναι το καλύτερο γευστικά, αλλά πωλείται σχεδόν αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ».

Ολλανδία: Η αγορά τζίντζερ παίρνει δραστική τροπή
Η αγορά τζίντζερ έχει αλλάξει δραστικά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. «Έχουμε έρθει από μια δύσκολη περίοδο το καλοκαίρι με χαμηλότερη ζήτηση και κατανάλωση, αλλά σε μόλις δύο με τρεις εβδομάδες, η αγορά έχει μετατοπιστεί σε μια καυτή αγορά με τις τιμές να αυξάνονται πιο απότομα από ό,τι ίσως έχουμε δει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». λέει ένας Ολλανδός εισαγωγέας. “Αυτή τη στιγμή, οι τιμές είναι περίπου 3,75 ευρώ ανά κιλό. Η Βραζιλία έχει πολύ λίγα διαθέσιμα και δεν αναμένω να φτάσει στην Ευρώπη ο αναμενόμενος όγκος. Η Κίνα έχει ακόμα κάποια παλιά συγκομιδή στο δρόμο, αλλά οι τιμές FOB στο Περού παραμένουν υψηλές. Είναι αβέβαιο πώς θα εξελιχθεί η αγορά, αλλά δεν θα απέρριψα την πιθανότητα αυτές οι υψηλές τιμές να διατηρηθούν μέχρι τον Ιανουάριο».

Γερμανία: Βασίζεται στις εισαγωγές τζίντζερ με περιορισμένη τοπική παραγωγή
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, περίπου 32.052 τόνοι τζίντζερ εισήχθησαν στη Γερμανία το 2023. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο όγκος των εισαγωγών έχει μειωθεί. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι εισαγωγές τζίντζερ έχουν αυξηθεί.

Η Γερμανία εισάγει τζίντζερ κυρίως από την Κίνα. Περισσότεροι από 16.200 τόνοι τζίντζερ εισήχθησαν από την Κίνα στη Γερμανία το 2023. Ο δεύτερος σημαντικότερος προμηθευτής ήταν το Περού, ακολουθούμενο από τη Βραζιλία.

Φέτος το τζίντζερ στο Reichenau (Bodensee) αναπτύσσεται άσχημα σύμφωνα με έναν παραγωγό. Τα πρώτα χρόνια αυτή η κουλτούρα αναπτύχθηκε πολύ καλά, αλλά μετά από 3 χρόνια υπάρχει όλο και περισσότερη σήψη. Γι’ αυτό η ποικιλία άλλαξε το 2024. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό έχει εξελιχθεί πολύ μέτρια.

Νότια Αφρική: Διατίθεται τοπική προσφορά
Οι νέες φυτεύσεις νοτιοαφρικανικού τζίντζερ αναδύονται καλά και όλες οι ενδείξεις δείχνουν μια καλή χρονιά μπροστά, λέει ένας καλλιεργητής τζίντζερ στην Μπουμαλάγκα. Η τοπική εποχή τζίντζερ διαρκεί από τον Μάρτιο και μετά, οι παραδοσιακοί όγκοι τζίντζερ είναι χαμηλοί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τζίντζερ εισάγεται κυρίως από την Κίνα και το Βιετνάμ.

Στις δημοτικές αγορές, το τζίντζερ διαπραγματεύεται μεταξύ R38 (2 ευρώ) και R60 (3,1 ευρώ) ανά κιλό, με τις τελευταίες προμήθειες του τοπικού τζίντζερ της προηγούμενης σεζόν στο πάνω μέρος.