Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Τα γονίδια της φράουλας διαχέουν φρουτώδη μυστικά

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Τα γονίδια της φράουλας διαχέουν φρουτώδη μυστικά

Τα γονίδια της φράουλας διαχέουν φρουτώδη μυστικά

Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικούς δείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να βελτιώσουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια ζωής της φράουλας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Horticulture Research» εντοπίζει βασικούς γενετικούς δείκτες και υποψήφια γονίδια για την αναπαραγωγή καλύτερων φραουλών. Υποστηριζόμενη από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο BreedingValue , η μελέτη διερευνά τη γενετική εξέλιξη της ποικιλότητας της φράουλας τα τελευταία 160 χρόνια και προσδιορίζει μοριακούς δείκτες για προγράμματα αναπαραγωγής που οδηγούν σε πιο ζωντανές, πιο ζουμερές και μεγαλύτερης διάρκειας φράουλες. Το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε ολόκληρο τον κόσμο, η καλλιεργούμενη φράουλα έγινε μέσω του αυθόρμητου υβριδισμού στη Γαλλία του 18ου αιώνα δύο ειδών φράουλας που εισήχθησαν από τον Νέο Κόσμο. Έκτοτε, οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τη φράουλα διατηρώντας τη γενετική ποικιλότητα, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση και τις ιδιότητες των φρούτων, όπως η σκληρότητα και η γεύση. Ένας άλλος τομέας στον οποίο επικεντρώνεται είναι η επέκταση των περιόδων αποθήκευσης και η μείωση της σήψης μετά τη συγκομιδή, τα οποία συνδέονται με τη σκληρότητα των καρπών και άλλες ιδιότητες της επιφάνειας του καρπού.

Νέοι γενετικοί δείκτες, καλύτερες φράουλες

Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι αναπαραγωγής δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν τη γενετική ποικιλότητα με την καλύτερη ποιότητα των καρπών, οι εξελίξεις όπως οι μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Χρησιμοποιώντας το GWAS, ερευνητές από τους Γάλλους εταίρους του έργου BreedingValue, Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και το ερευνητικό κέντρο Invenio, ανακάλυψαν τώρα βασικούς γενετικούς δείκτες που συνδέονται με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το βάρος, η σφριγηλότητα και η γυαλάδα των καρπών.

 

Η ομάδα εντόπισε 71 συσχετίσεις με 11 διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, επικυρώνοντας γνωστούς δείκτες όπως η σφριγηλότητα και η ζάχαρη και ανακαλύπτοντας νέους ποσοτικούς τόπους χαρακτηριστικών. Τρία από τα έξι επιλεκτικά σκουπίσματα που ανιχνεύθηκαν σχετίζονται με γυαλάδα και αντοχή στο δέρμα – χαρακτηριστικά σημαντικά για την ελκυστικότητα των φρούτων και τη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ουσιαστικές βελτιώσεις των βασικών στόχων αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του βάρους, της σφριγηλότητας, της σύνθεσης και της εμφάνισης των καρπών, που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές ποικιλίες. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια πτώση της γενετικής ποικιλότητας σε ορισμένες χρωμοσωμικές περιοχές λόγω της πίεσης επιλογής, δίνοντας έμφαση στην επίδραση της αναπαραγωγής στη γενετική ποικιλότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που υποστηρίζεται από το έργο BreedingValue (Στρατηγικές προ-αναπαραγωγής για την απόκτηση νέων ανθεκτικών μούρων και προστιθέμενης αξίας) έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στα προγράμματα αναπαραγωγής φράουλας. Οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους νέους γενετικούς δείκτες για να επιλέξουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ποιότητα των καρπών, παράγοντας τελικά φράουλες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς να χρειάζεται συμβιβασμός στο χρώμα και τη γεύση.

Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας του INRAE ​​Dr Béatrice Denoyes δηλώνει  : «Αυτή η μελέτη προσφέρει μια ολοκληρωμένη άποψη της γενετικής ποικιλότητας της φράουλας και των επιπτώσεών της στην ποιότητα των καρπών. Ο εντοπισμός νέων γενετικών δεικτών θα βοηθήσει σημαντικά τα προγράμματα αναπαραγωγής που επικεντρώνονται στη βελτίωση των χαρακτηριστικών των φρούτων που είναι σημαντικά τόσο για τους καλλιεργητές όσο και για τους καταναλωτές». Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον