Μετά τις ζημιές στην Ισπανία, υπάρχει τεράστια ζήτηση για μαρούλι iceberg από Βέλγιο, της Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο
Η ζημιά στις καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη νότια Ισπανία τα τελευταία χρόνια άνοιξε πολλούς ευρωπαίους καταναλωτές στη διάθεση των λαχανικών που προέρχονται από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος.
Δεδομένης της καταρρακτώδους βροχής και των πλημμυρών που θα πλήξουν τη νότια και την ανατολική Ισπανία αυτό το φθινόπωρο, οι καταναλωτές σε χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη προετοιμασμένοι για υψηλότερες τιμές ή ακόμα και άδεια ράφια σε διάφορες σειρές φρούτων και λαχανικών αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το iNews .
Ο Tamer Mohamed, ειδικός στο διεθνές εμπόριο στην αιγυπτιακή παραγωγό Agro Max, βλέπει καλές δυνατότητες στην Ευρώπη για το μαρούλι iceberg, καθώς και άλλα προϊόντα από την Αίγυπτο.
«Υπάρχει δυνατότητα αυξημένης ευρωπαϊκής ζήτησης για πολλά αιγυπτιακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μαρουλιού iceberg», είπε στο Fruitnet . «Πολλές ευρωπαϊκές αγορές ρωτούν για το μαρούλι iceberg, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η σεζόν του μαρουλιού iceberg της Αιγύπτου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την Agro Max να προσφέρει κορυφαία παγόβουνα «που καλλιεργούνται υπό βέλτιστες συνθήκες, διασφαλίζοντας ένα τραγανό, φρέσκο και γευστικό προϊόν που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας», σύμφωνα με τον παραγωγό.
Οι βέλτιστες συνθήκες ήταν δύσκολο να βρεθούν σε πολλές χώρες φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αλλά η Αίγυπτος μπορεί να ήταν ένας από τους λίγους τυχερούς.
«Η κλιματική αλλαγή δεν έχει πραγματικά μεγάλη επίδραση στην Αίγυπτο», είπε ο Μοχάμεντ, «εκτός από πέρυσι, όταν επηρεάστηκε η συγκομιδή της φράουλας. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη σεζόν θα είναι καλύτερα».
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή, είπε, ήταν ο χρόνος διέλευσης για την προμήθεια ενός τόσο ευαίσθητου προϊόντος όπως το μαρούλι iceberg μέχρι τη Δυτική Ευρώπη.
«Ο χρόνος διέλευσης σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 15 ημέρες», είπε. «Είναι πολύς χρόνος για να διασφαλιστεί ότι το προϊόν θα φτάσει με καλή ποιότητα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, εστιάζουμε σε αγορές που δεν χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να φτάσουμε, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας».
Πηγή:Fruitnet