Παγκόσμια αγορά σκόρδου:Συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου, αύξηση του κόστους θαλάσσιων μεταφορών, υπέρβαση ποσοστώσεων
“Συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου, αύξηση του κόστους θαλάσσιων μεταφορών, υπέρβαση ποσοστώσεων και άλλες προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά σκόρδου”
Η ισπανική σεζόν ξεκίνησε με υψηλές τιμές
“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στους τομείς της ανάπτυξής της, όπως ο καιρός, το κόστος εργασίας και οι μεταφορές. Οι Ισπανοί παραγωγοί σκόρδου είχαν εξαντληθεί εντελώς αυτή την άνοιξη από τις προηγούμενες σεζόν, κάτι που δεν συνέβη στην Τα τελευταία τρία χρόνια Η σεζόν ξεκίνησε με υψηλές τιμές, και μόνο οι μικρότεροι παραγωγοί και οι σταθμοί συσκευασίας πουλούσαν σκόρδο σε χαμηλότερες τιμές, λόγω των αναγκών τους σε ταμειακή ροή, ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους μεγαλύτεροι καλλιεργητές με κάποιο απόθεμα Αυτοί οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές είναι πιθανό να επιτρέψουν την αύξηση των τιμών μέχρι τη νέα σεζόν, καθώς δεν βρίσκονται υπό οικονομική πίεση», εξήγησε ο Ντάνι.
“Οι άλλοι παραγωγοί στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι σημαντικοί παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά αντ’ αυτού εξυπηρετούν κυρίως τις εγχώριες αγορές τους. Βασίζονται σε εισαγωγές από το εξωτερικό ή αποστολές κινέζικου σκόρδου από Ολλανδούς εισαγωγείς”, πρόσθεσε. “Ομοίως, χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Αργεντινή, η Χιλή, το Μεξικό, η Βραζιλία και το Περού καλλιεργούν σκόρδο κυρίως για τις τοπικές τους αγορές και εξάγουν με βάση τις αποδόσεις και τις υψηλές τιμές σε αγορές εισαγωγής όπως ο Καναδάς και η Βόρεια Αμερική. Στοχεύουν επίσης ειδικούς στη Γαλλία και την Ιταλία. όπου το κινέζικο σκόρδο δεν μπορεί να πωληθεί στα σούπερ μάρκετ».
δολάριο ΗΠΑ σχεδόν ισοτιμίας
“Η Κίνα είναι ένας κυρίαρχος παγκόσμιος παίκτης στο σκόρδο, με ετήσια απόδοση 2,5 έως 4,5 εκατομμύρια τόνους. Από το 1985, η ΕΕ εφαρμόζει σύστημα ποσοστώσεων για την προστασία των ευρωπαίων καλλιεργητών και οι ΗΠΑ επιβάλλουν εισαγωγικό δασμό 400% στους Προστατεύει τους εγχώριους παραγωγούς της στην Κίνα, η κατάσταση ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια φέτος οι αποδόσεις δεν ήταν εξαιρετικές, η ποιότητα ήταν καλή.
“Παραδοσιακά, πολλοί κερδοσκόποι δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο σκόρδου της Κίνας. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών αποδόσεων των επενδύσεων, ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας μόνο μεγάλους κερδοσκόπους στην αγορά. Αυτοί οι μεγάλοι παίκτες είναι λιγότερο πιθανό να πανικοβληθούν από τους μικρότερους, γεγονός που βοήθησε στη σταθεροποίηση Η κινεζική αγορά αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά τη διάρκεια της σεζόν αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, το δολάριο μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω», είπε ο Ντάνι.
“Το κόστος των θαλάσσιων ναύλων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της ισοτιμίας του δολαρίου και των δρομολογίων που διέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Αυτό έχει αποσταθεροποιήσει τα δρομολόγια και έχει αυξήσει το κόστος ασφάλισης, αυξάνοντας περαιτέρω τους ναύλους”, συνέχισε. «Με ετήσια προσφορά 60.000 έως 70.000 τόνων στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 40.000 τόνοι μπορούν να πωληθούν εντός της ΕΕ από αδειοδοτημένους εισαγωγείς, η ζήτηση υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών και των ποσοστώσεων. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές εισαγωγές με πρόστιμα € 1.200 ανά τόνο».
Οι μετανάστες καταναλώνουν περισσότερο σκόρδο από τους κατοίκους της ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα, οι παραδοσιακοί εισαγωγείς που λάμβαναν προηγουμένως το 100% των ποσοστώσεων αναφοράς τους τα τελευταία τρία χρόνια λαμβάνουν τώρα μόνο το 95%. Οι τιμές πρέπει να αυξηθούν για να αντισταθμίσουν τους υπολογισμούς των εισαγωγέων, διαφορετικά θα υπάρξουν σημαντικές διακοπές για τους προμηθευτές σούπερ μάρκετ με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Αυτό θυμίζει την κατάσταση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
“Η ποσόστωση των 40.000 τόνων για τις άδειες της ΕΕ είναι πιθανό να αποδειχθεί ανεπαρκής τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης αυξάνεται ραγδαία λόγω της μετανάστευσης. Οι μετανάστες τείνουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερο σκόρδο από τον γηγενή πληθυσμό της ΕΕ. Συνολικά, οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν πολλούς Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας κατάστασης, όλα θα μπορούσαν να συμβούν», κατέληξε ο Ντάνι.