Εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση της τιμής του ελαιολάδου-αναμένεται να επηρεάσει τον πληθωρισμό
Ενώ οι συνεχείς ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο ενισχύουν συνεχώς τις πληθωριστικές τάσεις στα τρόφιμα, οι προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή φέτος σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες και ειδικά στην Ισπανία, δημιουργούν “ιδανική” συνθήκη για μεγάλη μείωση των τιμών.
Ενδεχόμενη πτώση της λιανικής τιμής του ελαιόλαδου, θα συμπασύρει προς τα κάτω και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που αποτελεί τον μεγάλο βραχνά των νοικοκυριών.
Η Ισπανία παράγει παγκοσμίως τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου και η ετήσια απόδοση των ελαιώνων της καθορίζει και την τιμή του, ενώ εφόσον σε δύο μήνες, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις θα οδηγηθούμε και σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και σε ελάφρυνση του κόστους διατροφής.
Σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, η παραγωγή ελαιολάδου φέτος, θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα και θα κυμανθεί μεταξύ 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.
Με βάση την πρόβλεψη για την αυξημένη φετινή παραγωγή, οι εκτιμήσεις για την τιμή είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς προβλέπεται αισθητή αποκλιμάκωση. Ειδικότερα εκτιμάται ότι η μέση τιμή χονδρικής για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 5 – 5,5 ευρώ το λίτρο, από 9 ευρώ που ήταν πέρυσι η αντίστοιχη τιμή πώλησης.
Οι τιμές ενδεχομένως συμπιεστούν περισσότερο, λόγω της μείωσης κατανάλωσης. Την περασμένη σεζόν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εστίασης περιόρισαν αισθητά τη χρήση ελαιολάδου και το αντικατέστησαν με άλλα έλαια (σπορέλαια κ.λπ.). εκτιμάται ότι η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30% και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι΄ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών, αναφέρει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας.
Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας.
Η φετινή παραγωγή
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, η παραγωγή του ελαιολάδου κατά χώρα θα κινηθεί στα ακόλουθα επίπεδα:
Ισπανία 1.300 – 1.500 χιλ. τόνους από 830 χιλ. τόνους πέρυσι και 667 το 2022.
Ελλάδα 230 – 290 χιλ. τόνους από 150 χιλ. τόνους πέρυσι και 345 το 2022.
Τουρκία 300 – 320 χιλ. τόνους από 210 χιλ. τόνους πέρυσι και 380 το 2022.
Τυνησία 260 – 280 χιλ. τόνους από 200 χιλ. τόνους πέρυσι και 180 το 2022.
Ιταλία 180 – 200 χιλ. τόνους από 289 χιλ. τόνους πέρυσι και 241 το 2022.
Πορτογαλία 160 – 180 χιλ. τόνους από 150 χιλ. τόνους πέρυσι και 126 το 2022.
Μαρόκο 110 – 140 χιλ. τόνους από 106 χιλ. τόνους πέρυσι και 107 το 2022.
Συρία 90 – 100 χιλ. τόνους από 95 χιλ. τόνους πέρυσι και 125 το 2022.
Λοιπές χώρες 550 – 650 χιλ. τόνους.