Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του στρες

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του στρες

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του στρες

 Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 294 Αυστραλοί ηλικίας 60+, βρήκε σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία από την κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων και την ελαχιστοποίηση των ποτών με ζάχαρη.

Αυτά τα οφέλη ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον ύπνο και τον ΔΜΣ. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια αποτελεσματική, εύκολη αλλαγή τρόπου ζωής για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Βασικά στοιχεία:

  1. Ενίσχυση ψυχικής υγείας : Η μεσογειακή διατροφή μειώνει το άγχος και το στρες στους ηλικιωμένους.
  2. Βασικά συστατικά : Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και η χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης είναι ζωτικής σημασίας.
  3. Ανεξάρτητα οφέλη : Επιδράσεις που παρατηρούνται ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον ύπνο και τον ΔΜΣ.

Πηγή: University of South Australia

Δεν είναι μυστικό ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία σας. Συνιστάται ήδη για τη μείωση των κινδύνων καρκίνου του εντέρου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nutrients  δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους.

Σε συνεργασία με το University of the Sunshine Coast, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής στην ψυχική υγεία σε 294 ηλικιωμένους Αυστραλούς (ηλικίας 60+) διαπιστώνοντας ότι μείωσε τη σοβαρότητα του άγχους και του στρες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον ύπνο. και ΔΜΣ.

Αυτό δείχνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η δίαιτα ενθαρρύνει τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Credit: Neuroscience News

Επιπλέον, εντόπισαν ότι συγκεκριμένα στοιχεία της διατροφής -φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια και χαμηλή κατανάλωση ποτών με ζάχαρη (λιγότερο από 250 mL την ημέρα)- μείωσαν τη σοβαρότητα του άγχους και του στρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το άγχος είναι η πιο κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει περισσότερους από 301 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Αυστραλία, 1 στους 4 ανθρώπους θα βιώσουν άγχος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η κορυφαία διαιτολόγος και ερευνήτρια της UniSA Δρ Ευαγγελίν Μαντζιώρη λέει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

«Παγκοσμίως, αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή γήρανση του πληθυσμού, ωστόσο, παρά τη μακροζωία, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την υγεία και την ευημερία τους», λέει ο Δρ Μαντζιώρης.

«Οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της διατροφής, κερδίζουν περισσότερη προσοχή ως τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για κακή ψυχική υγεία, με τη μεσογειακή διατροφή να υποστηρίζεται για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

«Σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι όταν οι ηλικιωμένοι ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή, τα συμπτώματα του στρες και του άγχους μειώθηκαν – και ότι αυτό συνέβη ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον ΔΜΣ ή την ποσότητα ύπνου και άσκησης που έκαναν.

“Είναι ένα μεγάλο τσιμπούρι για τη μεσογειακή διατροφή – μέσω μιας σχετικά εύκολης αλλαγής τρόπου ζωής, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους και άγχους τους – που δεν θα ήθελαν να το δώσουν.”

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ελαιόλαδο. Τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να ενσωματώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι άπαχες πρωτεΐνες μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά σε μικρότερες μερίδες. Η δίαιτα ενθαρρύνει τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων