Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Γίγαντα 500 εκταρίων τομάτας στον τομέα της ευρωπαϊκής καλλιέργειας

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Γίγαντα 500 εκταρίων τομάτας στον τομέα της ευρωπαϊκής καλλιέργειας

Γίγαντα 500 εκταρίων τομάτας στον τομέα της ευρωπαϊκής καλλιέργειας

Η Agro Care και η CombiVliet ανακοίνωσαν σχέδια συγχώνευσης. Η συγχώνευση υπόκειται προς το παρόν σε έγκριση από την Αρχή Καταναλωτών & Αγοράς. Θα είναι η μεγαλύτερη ένωση δυνάμεων καλλιεργητών τομάτας στην Ολλανδία, συνεχίζοντας με το όνομα Agro Care. Συνδυαστικά, η έκταση των δύο εταίρων θα ανέλθει σε 500 εκτάρια. Οι δύο εταιρείες, που ήδη συνεργάζονται στενά, θα συγχωνευθούν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Μετά την έγκριση της ACM, η διαδικασία συγχώνευσης και ολοκλήρωσης θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Και οι δύο εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εταιρείες καλλιέργειας τομάτας στον κόσμο. Η Agro Care και η CombiVliet είναι και οι δύο καταγωγής Westland. Η οικογενειακή επιχείρηση CombiVliet, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, είναι η παλαιότερη από τις δύο, η Agro Care είναι από το 1997. Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο εταιρείες είναι πολύ στα μέσα ενημέρωσης λόγω επεκτάσεων. Η Agro Care επιδιώκει κυρίως αυτή την επέκταση πέρα ​​από τα σύνορα, με το πιο πρόσφατο έργο να είναι το άνοιγμα μιας δεύτερης αναπτυσσόμενης τοποθεσίας στην Τυνησία. Η Agro Care διαθέτει επίσης μια τοποθεσία καλλιέργειας στο Μαρόκο και, μαζί με το CombiVliet, δύο τοποθεσίες στη Γαλλία. Επιπλέον, η CombiVliet δραστηριοποιείται στη Βραζιλία. Στην Ολλανδία, οι εταιρείες έχουν 13 αναπτυσσόμενες τοποθεσίες.

Από το 2018, οι επιλογές για πιο εντατική συνεργασία εξετάζονται προσεκτικά. Για την αποτίμηση επιλέχθηκε η ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 2023. Σε μια εποχή, μεταξύ άλλων, με τις χαμηλές τιμές της ενέργειας, αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αλλά τώρα τα μέρη είναι έτοιμα να αναφέρουν στην ACM και ως εκ τούτου να ανακοινώσουν τα νέα.

Kees van Veen, Διευθύνων Σύμβουλος Agro Care: «Οι περισσότερες εταιρείες που προσανατολίζονται προς την αύξηση της κλίμακας το κάνουν για να αναπτυχθούν με τους πελάτες τους και με τη ζήτηση για βιωσιμότητα. Η αποστολή να γίνουμε πιο βιώσιμοι δεν εμπνέεται μόνο από την αγορά, αλλά την επιβάλλουμε και στους εαυτούς μας για να κάνουμε την εταιρεία μας αδιάβροχη. Όταν είσαι μεγαλύτερος, μπορείς να το διευκολύνεις και να το χρηματοδοτήσεις καλύτερα από ό,τι αν αρχίσουμε να το κάνουμε και οι δύο ξεχωριστά».

Την παραμονή της 25ης επετείου της, το 2022, η Agro Care ανακοίνωσε ήδη ότι η έκταση θα μπορούσε κάλλιστα να κατευθυνθεί προς τα 1.000 εκτάρια . «Ειδικά δουλεύοντας μαζί. Πραγματικά δεν χρειάζεται να χτίσουμε μόνοι μας όλα αυτά τα χιλιάδες εκτάρια. Και δεν χρειάζεται να είναι μόνο στην Ολλανδία», είπε ο Kees van Veen σε εκείνη την περίσταση. Το 2020, η επενδυτική εταιρεία NPM Capital εντάχθηκε στην Agro Care. «Έχουν τη γνώση και την τεχνογνωσία για να καθοδηγήσουν τις εταιρείες σε σταθερή και κερδοφόρα ανάπτυξη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση ». Με τη συγχώνευση, οι δύο εταίροι βρίσκονται σχεδόν στο μισό της προβλεπόμενης έκτασης.

Φιλοδοξίες ανάπτυξης
«Η ανάπτυξη της εταιρείας θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της επέκτασης στο εξωτερικό», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της CombiVliet, Roy van Vliet. «Η καλλιέργεια τομάτας σε διεθνές επίπεδο για μια μεγαλύτερη αγορά είναι μια κατάσταση που κερδίζει όλους, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον, την απασχόληση, την ανάπτυξη και το οικονομικό συμφέρον. Οι καταναλωτές ζητούν ολοένα και περισσότερο τοπικό για τοπικό, εν μέρει από την άποψη της βιωσιμότητας».

Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ολλανδία, αν και η προσδοκία είναι ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών.