Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Η Αίγυπτος έχει βιώσει μια ασυνήθιστη εποχή σταφυλιών μέχρι στιγμής φέτος

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Η Αίγυπτος έχει βιώσει μια ασυνήθιστη εποχή σταφυλιών μέχρι στιγμής φέτος

Η Αίγυπτος έχει βιώσει μια ασυνήθιστη εποχή σταφυλιών μέχρι στιγμής φέτος

Η Αίγυπτος έχει βιώσει μια ασυνήθιστη εποχή σταφυλιών μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Amr El Beltagy, διευθύνοντα σύμβουλο της Treetops Trading.

«Μεγάλο ποσοστό των λευκών σταφυλιών της χώρας συγκομίστηκε ιδιαίτερα νωρίς λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών», είπε. «Πολλοί καλλιεργητές στόχευαν ήδη στην πρώιμη παραγωγή, αφού τα πρώιμα σταφύλια του περασμένου έτους ήταν τα πιο κερδοφόρα. Χάρη στις καλές συνθήκες, η φετινή σεζόν ξεκίνησε νωρίς, αλλά και αναμένεται να τελειώσει νωρίς».

Αιγυπτιακά σταφύλια

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταφοράς. «Υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στη μεταφορά με φορτηγά από τα πακετοστάσια στα λιμάνια της Αιγύπτου», δήλωσε ο El Beltagy. «Υπάρχει έλλειψη φορτηγών και ως εκ τούτου ορισμένα κοντέινερ κινδυνεύουν να χάσουν το σκάφος τους. Αυτός ήταν ένας πραγματικός πονοκέφαλος αυτή τη σεζόν».

Ένα θετικό ήταν η υψηλή ποιότητα των σταφυλιών αυτή την εποχή. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα κόκκινα σταφύλια, σύμφωνα με τον El Beltagy, βοηθώντας τον χρωματισμό, κάτι που είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας.

«Βοήθησε επίσης με την πρόωρη έναρξη της σεζόν», είπε. «Από τεχνικής πλευράς, αυτό είναι γενικά θετικό, αλλά από την πλευρά του μάρκετινγκ, η αιγυπτιακή σεζόν μπορεί να τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Οι συνολικοί όγκοι θα είναι λίγο χαμηλότεροι, είπε, ειδικά για λευκά σταφύλια πρώιμης έως μεσαίας σεζόν, όπως το Sugraone, δημιουργώντας ένα χάσμα στην παραγωγή μεταξύ πρώιμων και μεσαίων έως όψιμων λευκών σταφυλιών.

«Εκτός από τις κύριες ποικιλίες μας, Early sweet, Sugraone, Flame και Starlight, η Treetops απέκτησε πρόσφατα την άδεια να φυτεύει ποικιλίες IFG/SNFL (Bloom Fresh)», αποκάλυψε ο El Beltagy. «Έχουμε ήδη φυτέψει το Sweet Celebration ως το πρώτο στο τριετές σχέδιό μας για να προσθέσουμε νέες ειδικές ποικιλίες στο χαρτοφυλάκιό μας που είναι πιο φιλικές προς τους καλλιεργητές και μοντέρνα στην αγορά και επεκτείνουμε τη σεζόν μας καθώς είναι κυρίως μεσαίες έως όψιμες ποικιλίες. Περισσότερες ποικιλίες όπως το Ivory και το Sweet Globe θα φυτευτούν σύντομα επίσης».

Οι κύριες αγορές της Treetops Trading είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία, με την εταιρεία να στέλνει κυρίως στα σουπερμάρκετ, καθώς και σε αξιόπιστους εισαγωγείς σταφυλιών. «Τα επόμενα τρία χρόνια, θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ποικιλιών μας και στην αύξηση του όγκου που στέλνουμε στις τρέχουσες αγορές και τους πελάτες μας», δήλωσε ο El Beltagy.

Για εξαγωγείς όπως το Treetops, η κύρια πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του κόστους. «Το κόστος είναι τρελά υψηλό», επιβεβαίωσε ο El Beltagy. «Από την Covid, και τώρα με τους πολέμους που συνεχίζονται και τις τοπικές οικονομικές προκλήσεις, κάθε προϊόν έχει αυξηθεί σε κόστος. Ακριβώς όταν οι εξαγωγείς θεώρησαν ότι η πρόσφατη ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ θα βοηθούσε στην κάλυψη αυτών των αυξήσεων, το δολάριο άρχισε να υποχωρεί έναντι της αιγυπτιακής λίρας.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα κάθε εξαγωγέας είναι η σταθερότητα στο νόμισμα για να μπορεί να ορίζει το ακριβές κόστος και τα ακριβή κέρδη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Αίγυπτος βρίσκεται επιτέλους στο σωστό δρόμο και ότι η αξία της αιγυπτιακής λίρας θα αρχίσει να σταθεροποιείται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων ξένων νομισμάτων».