Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Η Αίγυπτος ξεπερνά τις αντίστοιχες ποσότητες της Ισπανίας, του Μαρόκου στην καναδική αγορά πορτοκαλιού, σημειώνει νέα ρεκόρ

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Η Αίγυπτος ξεπερνά τις αντίστοιχες ποσότητες της Ισπανίας, του Μαρόκου στην καναδική αγορά πορτοκαλιού, σημειώνει νέα ρεκόρ

Η Αίγυπτος ξεπερνά τις αντίστοιχες ποσότητες της Ισπανίας, του Μαρόκου στην καναδική αγορά πορτοκαλιού, σημειώνει νέα ρεκόρ

Με μια προληπτική προσέγγιση για την επέκταση των εξαγωγικών της οριζόντων, η Αίγυπτος αναδιαμορφώνει τη δυναμική αυτών των αναπτυσσόμενων αγορών για τα κηπευτικά της. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές πορτοκαλιού της Αιγύπτου στον Καναδά έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο για όλο το 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για παραδόσεις στην αγορά, όπως αναφέρει η EastFruit .

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, οι Καναδοί εισαγωγείς προμηθεύτηκαν 9.000 τόνους πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, μια σημαντική αύξηση από τους λίγο πάνω από 3.500 τόνους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Επιπλέον, ο όγκος των εισαγωγών για ολόκληρο το 2023 ήταν μόλις 7.600 τόνοι. Δεδομένου ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια παραμένουν συνήθως διαθέσιμα στον Καναδά μέχρι τον Ιούνιο, το σωρευτικό ποσοστό για φέτος είναι έτοιμο να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος υπερδιπλασιάζει τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στον Καναδά το 2023

«Ως ο δέκατος τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πορτοκαλιού στον κόσμο, ο Καναδάς, μαζί με τη Βραζιλία, γίνεται κομβική αγορά για τις αιγυπτιακές εξαγωγές στην Αμερική. Ενώ οι όγκοι αποστολών προς τον Καναδά εξακολουθούν να είναι μέτριοι σε σύγκριση με την ΕΕ, τη Ρωσία ή διάφορες ασιατικές αγορές, η αυξανόμενη παρουσία της Αιγύπτου στον Καναδά σηματοδοτεί έναν αξιοσημείωτο θρίαμβο για τον αγροτικό της τομέα. Ο Καναδάς αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο προσοδοφόρες παγκόσμιες αγορές, προσφέροντας πιο προσιτές συνθήκες εισόδου από ό,τι, ας πούμε, οι ΗΠΑ», παρατηρεί ο Yevhen Kuzin, αναλυτής αγοράς φρούτων και λαχανικών στην EastFruit .

Επιπλέον, η Αίγυπτος, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση στην προσφορά πορτοκαλιού στον Καναδά το 2023, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διεκδικήσει την τρίτη θέση φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται οι τρέχουσες τάσεις, υστερώντας μόνο πίσω από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και το Μαρόκο, οι κύριοι αντίπαλοι της Αιγύπτου, δεν έχουν δει συγκρίσιμη ανάπτυξη στις καναδικές εξαγωγές τους. Μάλιστα, οι Καναδοί εισαγωγείς έχουν μειώσει στο μισό τις εισαγωγές τους από τις δύο αυτές χώρες σε 4.300 τόνους και 3.400 τόνους, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με πέρυσι.

«Λογιστικά ή εποχιακά, η Αίγυπτος μπορεί να μην ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική σε εξαγωγές πορτοκαλιού στον Καναδά. Ωστόσο, άλλα έθνη που κοιτάζουν αυτή την αγορά πρέπει να προετοιμαστούν για αυξημένο ανταγωνισμό από τους Αιγύπτιους εξαγωγείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία και το Μαρόκο, όπου η καλλιέργεια πορτοκαλιού αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Είναι ενδιαφέρον ότι η Αίγυπτος διεισδύει και στην ισπανική αγορά για τα πορτοκάλια της », προσθέτει ο Kuzin.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μοναδικός προμηθευτής πορτοκαλιού στην καναδική αγορά, είτε μέσω της εγχώριας παραγωγής είτε με την επανεξαγωγή πορτοκαλιών του Μεξικού ή της Νότιας Αμερικής. Η Νότια Αφρική κυριαρχεί στην καναδική αγορά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ οι Ισπανοί και οι Βορειοαφρικανοί προμηθευτές διεκδικούν μερίδιο αγοράς από τον Δεκέμβριο έως την άνοιξη. Πρόσφατα, η Τουρκία αναδείχθηκε διεκδικητής, εξάγοντας 2.200 τόνους πορτοκαλιών στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από μόλις 1.600 τόνους το προηγούμενο έτος.

«Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της καναδικής αγοράς της Αιγύπτου ήταν η επιθετική ανταγωνιστικότητά της στις τιμές. Για παράδειγμα, οι τιμές του πορτοκαλιού στην Αίγυπτο έπεσαν στα 15 σεντς ανά κιλό στα τέλη Απριλίου . Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς οι τιμές δεν μπορούν να μειώνονται επ’ αόριστον. Έτσι, οι Αιγύπτιοι προμηθευτές πρέπει να μετατοπίσουν την εστίασή τους από την τιμολόγηση σε άλλα κρίσιμα εξαρτήματα πωλήσεων. Ενώ ο Καναδάς κατατάσσεται στη δέκατη τέταρτη θέση παγκοσμίως σε όγκο εισαγωγών πορτοκαλιού, ανεβαίνει στην ένατη όταν υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ. Αυτό υποδηλώνει την προθυμία όχι μόνο για αγορά σημαντικών ποσοτήτων εσπεριδοειδών αλλά και για πληρωμή πριμοδότησης. Η Αίγυπτος έχει κάνει σημαντικά βήματα στο πρώτο, αλλά το δεύτερο παρουσιάζει μια λιγότερο ρόδινη εικόνα», καταλήγει ο Kuzin.

Διατηρήστε τον πλήρη έλεγχο των τιμών των φρούτων και των λαχανικών στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και άλλες αγορές που είναι συνδρομητές στο EastFruit Premium .

Πηγή EastFruit