Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Η Chiquita κρίθηκε υπεύθυνη σε υπόθεση χρηματοδότησης παραστρατιωτικών

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Η Chiquita κρίθηκε υπεύθυνη σε υπόθεση χρηματοδότησης παραστρατιωτικών

Η Chiquita κρίθηκε υπεύθυνη σε υπόθεση χρηματοδότησης παραστρατιωτικών

Μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες δίκης, ένα δικαστήριο του West Palm βρήκε τον γίγαντα της μπανάνας Chiquita υπεύθυνο για τον θάνατο οκτώ από τα εννέα θύματα της Autodefensas Unidas de Colombia (AUC). Η εταιρεία αναμένεται να πληρώσει 38,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Η EarthRights International, η εταιρεία που εκπροσωπεί τους 16 ενάγοντες, όλες τις οικογένειες των θανόντων, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «μεγάλη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Law360 .

“Ελπίζουμε ότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στην Chiquita και σε άλλες εταιρείες ότι οι ζωές δεν πρέπει να είναι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, δήλωσε ο Marco Simons της EarthRights στο Law360. “Δυστυχώς, η γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα πολλές εταιρείες είναι τα χρήματα, επομένως οι σημαντικές ετυμηγορίες μπορούν να αλλάξουν εταιρική συμπεριφορά».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό δικαστήριο κρίνει μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία υπεύθυνη για συνενοχή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, σύμφωνα με το EarthRights.

Η παγκόσμια εταιρεία μπανάνας διαπιστώθηκε από τα δικαστήρια ότι είχε πραγματοποιήσει πολλές πληρωμές από το 1997 έως το 2004 στην AUC, οι οποίες αναφέρονται ως «υπηρεσίες ασφαλείας». 

Η Chiquita υποστήριξε ότι οι εν λόγω πληρωμές ήταν εκβιασμός ως απάντηση σε βίαιες απειλές κατά των εργαζομένων και της περιουσίας της εταιρείας στην Κολομβία.

Ο πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων Chiquita Colombia Charles Keizer διπλασίασε αυτούς τους ισχυρισμούς σε μια εξέταση στα τέλη Μαΐου, όπου τόνισε ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί.

Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις πληγείσες οικογένειες της Κολομβίας υποστήριξαν ότι η Chiquita εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση του πολέμου για να αγοράσει φθηνότερη γεωργική γη.

Η Chiquita αγόρασε 35 αγροκτήματα και περισσότερα από 10.000 στρέμματα γης στη Santa Marta και την Urabá, στη βόρεια Κολομβία. Οι εκμεταλλεύσεις ενοποιήθηκαν υπό τη θυγατρική της Banadex, μέσω της οποίας η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές.

Η Chiquita ανέφερε σε δήλωση ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.