Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Η τουρκική παραγωγή λεμονιού ξεπερνά την ισπανική

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Η τουρκική παραγωγή λεμονιού ξεπερνά την ισπανική

Η τουρκική παραγωγή λεμονιού ξεπερνά την ισπανική

Η παραγωγή λεμονιού της Τουρκίας ξεπερνά την Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση Ιανουαρίου του USDA και την ετήσια εκτίμηση παραγωγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών 2023/24.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ισπανικής γεωργικής ένωσης COAG, οι αγρότες έπρεπε να απορρίψουν περίπου 400.000 τόνους λεμονιών, περίπου το 27% της προγραμματισμένης παραγωγής, λόγω της μαζικής αύξησης της παραγωγής που δεν ανταποκρίνεται στην τοπική ζήτηση. Οι απώλειες υπολογίζονται στα 129 εκατομμύρια δολάρια και οι τιμές του λεμονιού έχουν μειωθεί.

Ισπανοί αγρότες καρφίτσωσαν τα απόβλητα σε εισαγωγές από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Τουρκία και η Νότια Αφρική, οι αισθητικές απαιτήσεις από τα σούπερ μάρκετ, η αύξηση των παρασίτων, το δυσμενές κλίμα και η δυσανάλογη αύξηση των εκταρίων λεμονιού στις μεσογειακές ακτές της χώρας. 

Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή λεμονιού της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε περίπου 264.000 τόνους αυτό το επόμενο έτος, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την υψηλότερη απόδοση, η χώρα έχει σημειώσει αύξηση 20.000 εκταρίων σε πέντε χρόνια. 

Σύμφωνα με το USDA, η κατανάλωση προβλέπεται σε υψηλό ρεκόρ και οι εξαγωγές σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω των διαθέσιμων φρούτων. Φέτος, οι εξαγωγές λεμονιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% σε 637.000 μετρικούς τόνους (MT) λόγω των αυξημένων προμηθειών.

Οι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας με λεμόνι τοποθετούν τη χώρα ως άμεσο ανταγωνιστή της Ισπανίας. Πέρυσι μόνο τα εσπεριδοειδή ανήλθαν σε 50 εκατομμύρια δολάρια με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Πολωνία να είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της χώρας. 

Οι κορυφαίες χώρες εξαγωγής λεμονιού και λάιμ στον κόσμο είναι η Ισπανία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία. Το 2021, αυτές οι πέντε χώρες παρήγαγαν το 69,4% του λεμονιού και του λάιμ που εξήχθη παγκοσμίως. 

Τα περισσότερα λεμόνια και λάιμ στην Τουρκία καλλιεργούνται στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.