Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Ισπανία: Απαγόρευση από την αγορά για πορτοκάλια που εισήχθησαν από την Αίγυπτο

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Ισπανία: Απαγόρευση από την αγορά για πορτοκάλια που εισήχθησαν από την Αίγυπτο

Ισπανία: Απαγόρευση από την αγορά για πορτοκάλια που εισήχθησαν από την Αίγυπτο

Το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) της Ισπανίας απαγόρευσε την είσοδο και απέσυρε αμέσως από την αγορά τα πορτοκάλια που εισήχθησαν από την Αίγυπτο λόγω των υψηλών επιπέδων chlorpyrifos.

Η οργάνωση ζήτησε από τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν τα φρούτα λόγω υπερβολικών επιπέδων του εντομοκτόνου. 

Η οντότητα είναι ένα σύστημα κοινοποιήσεων που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εντοπισμένους κινδύνους μεταξύ των χωρών μελών, υποστηρίζοντας τις γρήγορες αντιδράσεις των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η οντότητα καλύπτει τρόφιμα, υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ζωοτροφές. 

Η οντότητα παρέχει 24ωρη υπηρεσία για να διασφαλίσει ότι οι επείγουσες ειδοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα τρόφιμα λαμβάνονται και ανταποκρίνονται συλλογικά.

 Το Chlorpyrifos, ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανθρώπινη υγεία εάν καταναλωθεί και απαγορεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού το κυβερνητικό όργανο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσε πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Το RASFF έδειξε ότι 0,086 mg/kg (ppm) του εντομοκτόνου βρέθηκε στα πορτοκάλια, όπου το μέγιστο όριο είναι 0,01 mg/kg (ppm). Τα πορτοκάλια δεν έφτασαν στην ισπανική αγορά χάρη στον γρήγορο εντοπισμό, αλλά η οντότητα συμβούλεψε το κοινό να είναι προσεκτικό και να αποφεύγει την κατανάλωση των πορτοκαλιών που έφτασαν από την Αίγυπτο. 

Ως συνήθως, το RASFF δεν παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη μάρκα των πορτοκαλιών ή τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν εάν καταναλωθούν.