Καλές προοπτικές για τα ελληνικά σταφύλια παρά τις κλιματικές προκλήσεις
Τα ελληνικά σταφύλια Pristine® θα ταξιδέψουν φέτος στο Κατάρ, με τη συγκομιδή να ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι πρώτοι σημαντικοί όγκοι θα τρυγηθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Παραγωγών Μακεδονικών Αμπελώνων στο Κιλκίς, η οποία είναι η μοναδική ομάδα αδειοδοτημένων παρθένων καλλιεργητών στην Ελλάδα, λέει ότι «ενώ άλλοι Έλληνες καλλιεργητές άλλων ποικιλιών αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλή παραγωγή ή ακόμη και καθόλου καρπό Όλα λόγω των κλιματικών προκλήσεων, το πρωτόκολλο παραγωγής μας μας δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε στο 85% της κανονικής παραγωγής».
Αν και καλός όγκος παραγωγής και καλή ποιότητα, η φετινή σοδειά θα είναι αρκετά πρώιμη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ζέστης του καλοκαιριού. Πέρυσι ο τρύγος είχε ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Εκρίζωση παράνομων φυτειών
Η Pristine καλλιεργείται σε 100 στρέμματα στο Κιλκίς με αυστηρά πρωτόκολλα καλλιέργειας από τη Μακεδονική Αμπελώνα. Υπάρχουν όμως και παράνομες φυτείες. Ορισμένοι παράνομα φυτεμένοι αμπελώνες, που τοποθετήθηκαν στην Καβάλα, ξεριζώθηκαν μόλις την περασμένη Τετάρτη, μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση που υποχρέωνε δύο παραβάτες της προστατευόμενης ποικιλίας, έναν καλλιεργητή και έναν καλλιεργητή-συσκευαστή, να ξεριζώσουν τις παράνομες φυτείες με δικά τους έξοδα και ποτέ. χειριστείτε αυτή την ποικιλία (“ACS V 01”) ξανά, σε οποιαδήποτε μορφή.
«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και η πρώτη φορά που λαμβάνεται και εφαρμόζεται τέτοια απόφαση για παράνομες παρθένες φυτείες στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις «υπάρχουν περίπου 400-500 στρέμματα περισσότερες τέτοιες παράνομες φυτείες στη χώρα μας, αλλά θα συνεχίσουμε σθεναρά τον αγώνα εναντίον τους».
Για τη γενικότερη κατάσταση των παράνομων παρθένων φυτειών στην Ελλάδα, η δικηγόρος της ενάγουσας εταιρείας Luribay Business Inc., κυρία Δέσποινα Κασαπίδου, αναφέρει ότι «η εταιρεία λαμβάνει δυναμικά μέτρα κατά των ήδη παραβατών καλλιεργητών, με αγωγές να εκκρεμούν εναντίον τους. , και θα κατατεθούν κι άλλοι, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός παραβατών στην Ελλάδα Παράλληλα, αποστέλλονται έγγραφα σε κάθε εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία και γίνονται συναντήσεις με τους επικεφαλής των κρατικών φορέων».
Προσθέτει ότι «υπάρχει ευρεία παρανομία σχετικά με τις καταχωρημένες ποικιλίες φυτών στην Ελλάδα και συνήθως είναι δύσκολο να εκδοθεί δικαστική απόφαση γιατί οι παραβάτες, καλλιεργητές, φυτώριοι και διανομείς, γνωρίζοντας την παρανομία τους, προστατεύονται με διάφορους τρόπους, κυρίως με εκχώρηση διαφορετικής ονομασίας στο προϊόν που διανέμεται.”
Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Έλληνας δικηγόρος: «Το θέμα της παρανομίας των εγγεγραμμένων φυτικών ποικιλιών είναι γνωστό στις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά υπάρχει νωθρότητα και καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για διάφορους λόγους. Η εφαρμογή του Κανονισμού 2100/94 και του η εναρμόνιση της Οδηγίας 48/2004 στην ελληνική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σχέση με την αποδεικτική διαδικασία της παρανομίας, η οποία ευνοεί τους παραβάτες». «Το δικηγορικό μου γραφείο Dspina Kasapidou and Associates, με την αξιοσημείωτη συμμετοχή της συνεργάτιδάς μου, δικηγόρου Αγνή Λουκά, έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να χειρίζεται παρόμοιες υποθέσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως όσον αφορά τις φυτικές ποικιλίες, και είναι διαθέσιμο να προσφέρει αξιόπιστες και έγκυρες υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη» καταλήγει η κυρία Κασαπίδου.