Συναίνεση

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας αλλά και για την εξασφάλιση μίας κορυφαίας και απροβλημάτιστης εμπειρίας πλοήγησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies μπορείτε να δείτε εδώ. Επιλέγοντας «Αποδοχή Όλων», αποδέχεστε την τοποθέτηση όλων των παραπάνω cookies στη συσκευή σας. Επιλέγοντας «Απόρριψη», απορρίπτετε όλων την τοποθέτηση πλην των αυστηρών απαραίτητων cookies. Αν επιθυμείτε να επεξεργαστείτε τα cookies που αποθηκεύονται στη συσκευή σας, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που επιθυμείτε επιλέγοντας «Προσαρμογή», επιλέγοντας από την λίστα αυτά και στη συνέχεια, πατώντας «Αποδοχή επιλογών», παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για την τοποθέτησή τους στη συσκευή σας.

Πάντα Ενεργό
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες, όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας, προστασία antispam. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στον ιστότοπό μας να θυμάται τις επιλογές του χρήση όπως τη γλώσσα ή τη περιοχή, ώστε να παρέχουν βελτιωμένες και προσωποποιημένες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από το χρήστη, όπως προβολή βίντεο ή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να αναλύουν τις τάσεις, να διαχειρίζονται τον ιστότοπο, να παρακολουθούν τις κινήσεις των επισκεπτών και να συλλέγουν δημογραφικές πληροφορίες για συνολική χρήση. Χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες για τη σύνταξη αναφορών και τη βελτίωση των ιστοτόπων μας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για την παροχή περιεχομένου που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στοχευμένης διαφήμισης/προσφορών, τον περιορισμό προβολών διαφήμισης ή την μέτρηση αποτελεσματικότητας μιας διαφημιστικής καμπάνιας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Καλλιέργεια σκόρδων – ανακάμπτει στη Νέα Βύσσα

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Καλλιέργεια σκόρδων – ανακάμπτει στη Νέα Βύσσα

Καλλιέργεια σκόρδων – ανακάμπτει στη Νέα Βύσσα

Οι δυσκολίες μια παραγωγής άλλοτε συμφέρουσας οικονομικά, άλλαξε τα δεδομένα για τους καλλιεργητές της Νέας Βύσσας.

Ο Ζαφείρης Καζαντζής, πρόεδρος παραγωγών σπαραγγιού Ν. Βύσσας, αναφέρει ότι πριν από 15 χρόνια 2.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα με σπαράγγια. Σήμερα δεν φτάνουν τα 150 στρέμματα.

Οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι ότι πρόκειται για σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Ωστόσο, η αγορά γέμισε από τα γερμανικά σπαράγγια, το εργατικό κόστος για τους έλληνες παραγωγούς αυξήθηκε πολύ και το κλίμα στον βόρειο Έβρο δεν ευνοεί για να καλλιεργήσουν πρώιμα φυτά, τα οποία έχουν τις υψηλότερες τιμές στην αγορά. Σταδιακά η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε, αλλά προς ικανοποίηση των απανταχού καταναλωτών οι αγρότες στράφηκαν στα σκόρδα.

Ο κ. Ναστούλης σκορδοπαραγωγός, λέει πως αυτήν την στιγμή στην Ν. Βύσσα  καλλιεργούνται γύρω στα 1.800 στρέμματα σκόρδα, που αντιπροσωπεύει το 70% με 80% της εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, είναι το μόνο προϊόν που προσφέρει ακόμη εισόδημα στους αγρότες.

Κολοκυθόσπορος, κρεμμύδια και σκόρδα είναι τα κύρια προϊόντα που παράγει ο τόπος. Έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια και μηχανήματα, η στροφή σε άλλη καλλιέργεια δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Κάθε καλλιέργεια που σταματά πολλά χρήματα που χάνονται και κάθε καινούργια μια δύσκολη αρχή.

Η διαφορά στην τιμή των εισαγομένων από την Κίνα σκόρδων, που πλημμυρίζουν την ελληνική αγορά, αφήνουν τεράστια κέρδη σε εμπόρους και σούπερ- μάρκετ, αλλά δεν σημαίνουν χαμηλότερες τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.

Ανακάμπτει η καλλιέργεια σκόρδων στην Νέα Βύσσα

Τουναντίον είναι πολύ ακριβότερα από τα ελληνικά που υπάρχουν άφθονα σε πάγκους στις λαϊκές αγορές. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν αποκλειστικά ελληνικά σκόρδα.

Τα κινέζικα διαφέρουν ως προς την υφή, είναι χονδρόφλουδα, σκληρά και σε αντίθεση με τα εγχώρια δεν προσφέρουν όλα τα στοιχεία που τα καθιστούν ασπίδα και προληπτικό μέσο ενάντια σε θανατηφόρες νόσους. Το μυστικό των σκόρδων βρίσκεται στην τρυφερή τους φλούδα και η κατανάλωση ιδίως των ωμών εγγυάται ότι τα απαραίτητα για την υγεία στοιχεία θα απορροφηθούν. Επίσης, έπειτα από βρασμό ή μαγείρεμα άνω των 10 λεπτών το μόνο που θυμίζει σκόρδο είναι η μυρουδιά. Όλα τα καλά χάνονται. Οι συνταγές με σκόρδα τσιγαρισμένα ή βρασμένα επί ώρες, από μάγειρες που ουδεμία σχέση έχουν με την χημεία ή την βιολογία, ουδέν προσφέρουν.

Πηγή: ertnews.gr