Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Κεράσια: Τιμές και ποσότητες σε όλη την Ευρώπη

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Κεράσια: Τιμές και ποσότητες σε όλη την Ευρώπη

Κεράσια: Τιμές και ποσότητες σε όλη την Ευρώπη

Η συγκομιδή κερασιών στο βόρειο ημισφαίριο έχει ξεκινήσει καλά, ακόμη και έως και 10 με 15 ημέρες νωρίτερα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οδήγησε επίσης στο να τελειώσει η σεζόν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο για ορισμένες ποικιλίες κερασιού. Ως μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας αυτού του φρούτου, ορισμένοι Ισπανοί καλλιεργητές βλέπουν καλύτερες προοπτικές αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η βροχή επηρέασε άσχημα την καλλιέργεια.

Η picota, μια ποικιλία κερασιού που προέρχεται από την κοιλάδα Jerte στην Ισπανία, που έχει μεγάλη ζήτηση στις τοπικές και εξαγωγικές αγορές της, ξεκινά στα μέσα Ιουνίου. Τεράστια ζήτηση για τουρκικά κεράσια αναμένεται λόγω ελλείψεων σε αρκετές χώρες. Ωστόσο, οι καιρικές προκλήσεις παραμένουν μια μεγάλη ανησυχία μαζί με το υψηλότερο κόστος εισροών.

Στην περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας, η περίοδος κερασιών, η οποία ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, είδε τις αποδόσεις να μειώνονται έως και 60% λόγω της έλλειψης εφοδιασμού που προκαλείται από τον ήπιο χειμώνα και τη χαμηλή ανάγκη για ώρες ψύξης για τα φυτά, αναγκάζοντας οι φορείς εκμετάλλευσης να τερματίσουν τις πωλήσεις περίπου 20 ημέρες νωρίτερα. Η αύξηση της προσφοράς από τοπικές πηγές στη Γερμανία, καθώς και στην Τουρκία, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ελλάδα, οδηγεί σε μείωση των τιμών για ορισμένους εμπόρους. Τα κεράσια που καλλιεργούνται στη νότια Γερμανία υπό κάλυψη φαίνεται να είναι ωραία με την πρώτη ματιά μετά από λίγη βροχή. Η Ουγγαρία είχε μια καλή σεζόν με σταθερή ζήτηση και τιμές στην τοπική και ευρωπαϊκή αγορά.

Οι καλλιεργητές στην Ουγγαρία έχουν περίπου 10 ημέρες για το τέλος της σεζόν τους. Η Γαλλία είχε μια δύσκολη και καθυστερημένη έναρξη της συγκομιδής της λόγω βροχών. Τώρα η κατάσταση έχει αντιστραφεί με την άφθονη προσφορά να συναντά την ανύπαρκτη κατανάλωση. Στην Ολλανδία υπάρχουν οικόπεδα όπου περισσότερα από τα μισά δέντρα είναι νεκρά λόγω της περίσσειας νερού στα χωράφια από τη βροχή. Η πτώση ήταν ακραία με χαμηλότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κεράσια θα παραμείνουν σε premium τιμή. Λόγω της χαμηλής καρποφορίας, το 65-70% μιας κανονικής καλλιέργειας αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Ουζμπεκιστάν η ανοιξιάτικη βροχή και ο δροσερός καιρός επηρέασαν την ποιότητα των κερασιών και οδήγησαν σε μεταγενέστερη έναρξη της σεζόν.

Στη Βόρεια Αμερική, η καλλιέργεια κερασιού μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια για εξαγωγές. Ο ψυχρός καιρός έχει επιβραδύνει το μέγεθος των φρούτων, με τον όγκο των εξαγωγών να επηρεάζεται. Ένας αργός χειμώνας στη Νότια Αφρική σημαίνει ότι οι περιοχές κερασιών στο Δυτικό Ακρωτήριο είναι πίσω με συσσώρευση κρύων μονάδων που θα μπορούσε να είναι ενδεικτική τη νέα σεζόν. Οι κερασιές της Χιλής βρίσκονται σε χειμερινή ανάπαυση, αλλά οι καλλιεργητές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της νέας ποικιλίας κερασιών υπό διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας στην Ισπανία και την Ευρώπη για να μάθουν από αυτές. Η απόδοση κερασιού της Κίνας είναι η υψηλότερη, ενώ τα μεγέθη των καρπών είναι τα μεγαλύτερα που ήταν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο υψηλότερος όγκος παραγωγής οδηγεί στην πτώση της τιμής κατά 25%.

Ισπανία: Η Picota εντάσσεται στην ισπανική εκστρατεία τον Ιούνιο
Με την έναρξη του καλοκαιριού τον Ιούνιο, αυξήθηκαν οι όγκοι της εκστρατείας με φρούτα κερασιού στις διάφορες περιοχές παραγωγής. Στην Αραγονία, όπως ανακοινώθηκε από την αυτονομία, αναμένεται μείωση της συγκομιδής λόγω των καιρικών συνθηκών την περίοδο της καρπόδεσης. «Υπήρξε μια ακανόνιστη ρύθμιση που επηρέασε περισσότερο τις πρώιμες ποικιλίες και το κρύο της άνοιξης και το γεγονός ότι τα δέντρα ήταν γενικά πολύ φορτωμένα, έκαναν αισθητή μια ορισμένη έλλειψη διαμετρήματος, αλλά με την ποιότητα όπως πάντα», χειριστής από τη Σαραγόσα.

Στην Εξτρεμαδούρα, την άλλη μεγάλη περιοχή παραγωγής κερασιών στη χώρα, η εκστρατεία εξελίσσεται σημαντικά καλύτερα από πέρυσι, όταν δυστυχώς οι συνεχείς βροχές ήταν καθοριστικές για τη μείωση της συγκομιδής. Αυτή τη στιγμή, με την εκστρατεία picota (κεράσι χωρίς μίσχο) να έχει μόλις ξεκινήσει, υπήρξαν επεισόδια καταιγίδων των οποίων η ζημιά δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο «τα φρούτα που επρόκειτο να διανεμηθούν στις αγορές κατά τη διάρκεια τις επόμενες μέρες». «Αντιμετωπίζοντας τις αρχές του δεύτερου μισού Ιουνίου, οι παρτίδες με ζημιές λόγω υπερβολικής υγρασίας θα αρχίσουν να διαλύονται».

Να σημειωθεί ότι η picota, μια ποικιλία κερασιού με καταγωγή από την κοιλάδα Jerte που έχει μεγάλη ζήτηση τόσο στην εθνική όσο και στην εξαγωγική αγορά, ξεκινά από τα μέσα Ιουνίου. «Αυτό είναι θεμελιώδες γιατί μια από τις πιο σημαντικές συγκρούσεις της ΠΟΠ Jerte Cereza είναι ότι κάθε χρόνο βρίσκουμε στην αγορά κεράσια από τα οποία αφαιρείται το κοτσάνι για να περάσουν ως picotas και διατίθενται στο εμπόριο ως Jerte picota χρησιμοποιώντας παράνομα Σήμα DOP για φρούτα που δεν είναι ούτε αυθεντικά picotas ούτε έχουν πιστοποιηθεί και εξουσιοδοτηθεί από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της ονομασίας να αναγνωρίζεται με αυτό το σήμα. κεράσια χωρίς μίσχο, γιατί στην Ισπανία υπάρχουν μόνο Jerte picota από τα μέσα Ιουνίου».

Τουρκία: Αναμένεται τεράστια ζήτηση για τουρκικά κεράσια λόγω ελλείψεων σε πολλές χώρες
Αναμένεται περίοδος τουρκικών κερασιών με καλή απόδοση και ποιότητα, με υψηλούς όγκους που αναμένεται να έχουν φτάσει από τις αρχές Ιουνίου. Ο ανταγωνισμός για τα κεράσια στην πραγματικότητα ποικίλλει ανάλογα με την αγορά. Οι Τούρκοι εξαγωγείς κερασιών αντιμετωπίζουν κυρίως τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Για τις εξαγωγές προς την ΕΕ, η Ελλάδα και η Ισπανία ξεχωρίζουν ως βασικοί παίκτες, λόγω του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος σε επίπεδο logistics. Η Ρωσία, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά τουρκικών κερασιών την περασμένη σεζόν, προσελκύει αναπόφευκτα τον ανταγωνισμό από όλες τις τουρκικές εταιρείες. Η Ιταλία και η Γαλλία έρχονται επίσης κατά καιρούς σε συγκεκριμένες αγορές.

Αναμένεται τεράστια ζήτηση για τουρκικά κεράσια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε κεράσια σε αρκετές χώρες. Αν και όλα φαίνονται καλά αυτή τη στιγμή, οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν μια μεγάλη πρόκληση για τους Τούρκους εξαγωγείς κερασιών. Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Τούρκοι εξαγωγείς επηρεάζει πολύ το κόστος παραγωγής και η αύξηση του κόστους δυσκολεύει τη δουλειά τους σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ιταλία: Οι αποδόσεις της Απουλίας μειώνονται κατά 60%, η χαμηλότερη προσφορά των τελευταίων 30 ετών
Στην Απουλία, η περίοδος κερασιών, που ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι αποδόσεις πέφτουν έως και 60% λόγω της έλλειψης εφοδιασμού που προκαλείται από τον ήπιο χειμώνα και η χαμηλή ανάγκη για ώρες ψύξης για τα εργοστάσια, αναγκάζοντας τους φορείς εκμετάλλευσης να τερματίσουν τις πωλήσεις περίπου 20 ημέρες νωρίτερα. Μια κορυφαία εταιρεία στον κλάδο περιέγραψε την κατάσταση ως τη χαμηλότερη προσφορά των τελευταίων 30 ετών. Ωστόσο, η έλλειψη βροχής και η υψηλή υγρασία κατά τους μήνες της συγκομιδής επέτρεψαν στους καλλιεργητές να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με καρπούς εξαιρετικού μεγέθους και γεύσης.

Ένας καλλιεργητής από την Καμπανία εξηγεί: “Η φετινή εκστρατεία κερασιού χαρακτηρίστηκε από ασήμαντες ποσότητες παραγωγής, αλλά με ικανοποιητικές τιμές. Παρόλο που διαθέσαμε το ένα τρίτο της παραγωγής μας, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν αρκετά υψηλές στα 3-4 €/κιλό. Η χαμηλή παραγωγή δεν μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε στη ζήτηση της αγοράς Αυτή είναι μια γενική κατάσταση που επηρεάζει τις κύριες περιοχές παραγωγής της Ιταλίας, αλλά επεκτείνεται και στην Ευρώπη.

Ένας μεγάλος παραγωγός κερασιών στην Emilia Romagna λέει ότι η συγκομιδή ήρθε τουλάχιστον 10-15 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό. Λέει ότι δεν έχει συμβεί ποτέ η συγκομιδή της Κορδίας να τελειώσει στις 11 Ιουνίου. Οι τιμές ήταν πάντα υψηλές για κεράσια σωστού μεγέθους και ποιότητας Brix. Τις τελευταίες ημέρες, τα κεράσια μεγέθους 26-28 έχουν φτάσει από 4 έως 6 €/κιλό σε επίπεδο χονδρικής. Στα τέλη Μαΐου οι τιμές χονδρικής έφτασαν τα 9-10 €/κιλό. Δεν υπήρξαν καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του, οπότε η συγκομιδή κύλησε αρκετά ομαλά.

Στο Βένετο η σοδειά υπέστη μεγάλες απώλειες λόγω της κακοκαιρίας. Ένας έμπορος φρούτων και λαχανικών στη Βερόνα λέει ότι η βροχή έχει επηρεάσει την καλλιέργεια μέχρι στιγμής. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές είναι υψηλότερες και οι πωλήσεις απευθύνονται σε Ιταλούς λιανοπωλητές και σε λίγους πελάτες στην Αυστρία. Η εκστρατεία ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Η ελπίδα είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις και το μέγεθος του καρπού.

Γερμανία: Η αύξηση της προσφοράς οδηγεί σε μείωση των τιμών
Τα ισπανικά προϊόντα κυριάρχησαν και ακολουθούν οι τουρκικές αποστολές ως προς τη σημασία τους. Ελλάδα και Γερμανία συμμετείχαν με σχεδόν ισάριθμες ποσότητες. Οι ιταλικές παρτίδες ολοκλήρωσαν την τρέχουσα προσφορά, στην οποία προστέθηκαν πρόσφατα γαλλικές και βελγικές προσφορές.

Συνολικά, η προσφορά είχε επεκταθεί. ήταν αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης προσφοράς, ορισμένοι έμποροι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους. Στις αγορές χονδρικής, τα τουρκικά Napoleon προσφέρονταν περίπου στα 3 ευρώ το κιλό. Στο Αμβούργο, οι έμποροι πρόσφεραν τα πρώτα εγχώρια κεράσια μέχρι 9 ευρώ το κιλό.

Στη νότια Γερμανία, οι αρχικές εκτιμήσεις για τη συγκομιδή είναι πολύ θετικές παρά τις έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, η συντριπτική πλειονότητα των κερασιών στην περιοχή της λίμνης της Κωνσταντίας καλλιεργείται υπό κάλυψη, οπότε εκ πρώτης όψεως η ζημιά δεν φαίνεται να είναι και πολύ άσχημη. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, θεωρείται επομένως ότι σοβαροί όγκοι μπορούν επίσης να παραδοθούν στο εγχώριο λιανικό εμπόριο φέτος. Ωστόσο, η παραγωγή κερασιών δέχεται πιέσεις από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ανατολική Ευρώπη. Πέρυσι, τα κεράσια της Μολδαβίας προσφέρθηκαν στο εγχώριο λιανικό εμπόριο για πρώτη φορά κατά τη γερμανική περίοδο συγκομιδής.

Μολδαβία: Έρχεται πολλά υποσχόμενη σεζόν κερασιών
Μια πολλά υποσχόμενη σεζόν για τα κεράσια της Μολδαβίας βρίσκεται μπροστά, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται να εξάγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτοί οι καλλιεργητές και οι εξαγωγείς λαμβάνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, βελτιώνοντας παράλληλα την υποδομή τους για να μπορούν να χειρίζονται και να εξάγουν για να παρέχουν καλύτερη προσφορά σε αγορές όπως η Γερμανία.

Ουγγαρία: Καλή σεζόν με σταθερή ζήτηση στην αγορά
Οι παραγωγοί στην Ουγγαρία βρίσκονται τώρα στο τελευταίο μέρος της συγκομιδής κερασιών με περίπου 7 έως 10 ημέρες να απομένουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Φέτος επιτεύχθηκαν λογικά καλοί όγκοι, που υπολογίζονται σε περίπου 12.000 τόνους, με πολύ μικρές ζημιές από τον παγετό, που ήταν μείζον ζήτημα πέρυσι.

Η τοπική και εξαγωγική αγορά δεν ήταν κακή για τα ουγγρικά κεράσια, με καλή ζήτηση από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία, «που όλες είχαν καλή ζήτηση και τιμές, που ήταν λογικές», σημειώνει ένας καλλιεργητής και εξαγωγέας.

Γαλλία: Δύσκολη και καθυστερημένη συγκομιδή λόγω βροχοπτώσεων
Αν και η εποχή των κερασιών στη Γαλλία αναμενόταν να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος, η βροχή και οι δροσερές θερμοκρασίες της άνοιξης καθυστέρησαν τελικά τη συγκομιδή. Δύσκολη έναρξη της εκστρατείας λόγω ιδιότροπων καιρικών συνθηκών, με τις βροχοπτώσεις να προκαλούν πολλές ζημιές και απώλειες.

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα της γαλλικής εκστρατείας, η οποία παρεμποδίστηκε από την έλλειψη προσφοράς, η κατάσταση έχει αντιστραφεί εντελώς. Την περασμένη εβδομάδα, όλες οι λεκάνες παραγωγής συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονη προσφορά κερασιών που αντιμετώπισε ουσιαστικά ανύπαρκτη κατανάλωση, λόγω της κακοκαιρίας και του τέλους του μήνα. Επομένως, η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη για τη ζήτηση και οι τιμές εξελίχθηκαν ανάλογα. Ενώ ήταν πολύ ψηλά πριν από 3 εβδομάδες, έπεσαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο και συνέχισαν να πέφτουν μέχρι την περασμένη Τρίτη.

Από την περασμένη Τετάρτη, η αγορά ανατράπηκε για άλλη μια φορά: οι τιμές έχουν αυξηθεί, η ζήτηση έχει ενταθεί (ίσως χάρη στον καλό καιρό) και οι αγορές χονδρικής ήταν πολύ δυναμικές, με αποτέλεσμα η προσφορά να δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση . Από την αρχή της εβδομάδας, η αγορά ανεβαίνει λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Μια θετική κατάσταση για την αγορά κερασιών επί του παρόντος.

Ολλανδία: Λίγα ολόκληρα οικόπεδα, καλές τιμές για τις κερασιές
Φέτος, μπορεί να φανεί καθαρά ποιες κερασιές φυτεύονται σε έδαφος υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν οικόπεδα όπου πάνω από τα μισά δέντρα είναι νεκρά. Όπου παραμένει νερό στη στεριά από την άφθονη βροχή, ο αντίκτυπος στα κεράσια είναι εμφανής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιοχές με πιο υγρά εδάφη, όπου η πτώση ήταν ακραία, με αποτέλεσμα λίγα αγροτεμάχια με πλήρεις αποδόσεις. Οι καλλιεργητές αμφιβάλλουν αν θα υπάρξουν περισσότερα κεράσια φέτος από ό,τι την καταστροφική σεζόν του περασμένου έτους. Κατά συνέπεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κεράσια θα παραμείνουν σε premium τιμή. Επί του παρόντος, τα κεράσια κορυφαίας ποιότητας έχουν εξαιρετικές τιμές.

Βέλγιο: Όχι πολλά κεράσια, αλλά η ποιότητα είναι καλή
Στο Βέλγιο, η σεζόν κερασιών ξεκίνησε επίσημα αυτή την εβδομάδα. Ο καρπός ήταν διαθέσιμος κάτω από γυαλί για λίγο, αλλά τώρα η προσφορά αρχίζει αργά αλλά σταθερά να βγαίνει στην αγορά από την καλλιέργεια ανοιχτού αγρού. “Ποσοτικά, δεν είναι πολύ, αλλά ποιοτικά φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Οι πρώιμες ποικιλίες υπέφεραν ακόμα λίγο από την άφθονη υγρασία, αλλά συνολικά περιμένουμε ακόμα μια καλή σεζόν”, αναφέρει ένας Βέλγος έμπορος. “Επιπλέον, έχει ήδη μεγάλη ζήτηση. Είναι ένα εποχιακό προϊόν, το οποίο γίνεται πάντα δεκτό με ενθουσιασμό και το βλέπουμε και τώρα. Τα κεράσια είναι αρκετά περιζήτητα στο Βέλγιο, αλλά η Γαλλία και η Ολλανδία, για παράδειγμα, είναι επίσης σημαντικές αγορές. Για εμάς υπάρχει ανταγωνισμός από την Ελλάδα, την Τουρκία και πρόσφατα τη Μολδαβία, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να διακριθούμε σε ποιότητα», σημειώνει ο έμπορος.

“Εκτός από τη δική μας προμήθεια, η βελγική αγορά δέχεται επίσης αρκετή ποσότητα ισπανικών και γαλλικών κερασιών, τα οποία εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε καλές τιμές. Ωστόσο, δεν βλέπουμε αυτές τις χώρες τόσο μεγάλο ανταγωνισμό για τη βελγική προμήθεια, καθώς πολλοί επιλέγουν το τοπικό προϊόν ούτως ή άλλως, όταν είναι διαθέσιμο».

Ηνωμένο Βασίλειο: Αναμένεται το 65-70% μιας κανονικής καλλιέργειας λόγω χαμηλής καρποφορίας
Η συγκομιδή κερασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο φαινόταν πολύ θετική νωρίτερα μέσα στο έτος, με δυνατότητα για πλήρη καλλιέργεια και πρώιμη έναρξη 7-10 ημερών. Αυτό απέτυχε να υλοποιηθεί καθώς οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας έφτασαν μόνο τους 10-11 βαθμούς, που δεν είναι αρκετά ζεστό για να βγάλουν τις μέλισσες έξω και να κινηθούν. Επίσης, αν και υπήρχαν αρκετές ώρες ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία δεν ήταν αρκετά χαμηλή για τη βέλτιστη παραγωγή φρούτων.

Ως αποτέλεσμα, η καρπόδεση ήταν χαμηλότερη και οι καλλιεργητές προβλέπουν τώρα το 65-70% μιας κανονικής καλλιέργειας. Ο συγχρονισμός θα είναι επίσης περισσότερο σύμφωνος με μια κανονική σεζόν. Οι ποικιλίες Kordia και Regina χρειάζονται αυτές τις κρύες ώρες το χειμώνα και οι ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης θα επηρεαστούν επίσης.

Ουζμπεκιστάν: Η ανοιξιάτικη βροχή και ο δροσερός καιρός επηρεάζουν την ποιότητα των κερασιών
Η ποιότητα των κερασιών επηρεάστηκε από μια ασυνήθιστα βροχερή και δροσερή άνοιξη. Οδήγησε επίσης σε καθυστερήσεις στην ωρίμανση των καρπών και έτσι αργότερα στην έναρξη της εποχής τους. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας στην κοιλάδα Fergana θα είναι πολύ σύντομες, καθώς τα νεότερα κεράσια ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίτερα. Οι τιμές είναι επίσης χαμηλότερες.

Βόρεια Αμερική: Η καλλιέργεια κερασιών μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια για εξαγωγές
Η προσφορά κερασιών για εξαγωγή μεταβαίνει από την καλλιέργεια της Καλιφόρνια στην καλλιέργεια της Ουάσιγκτον. Η μετάβαση γίνεται όπως αναμενόταν, αν και ο καιρός ήταν πιο δροσερός στην Καλιφόρνια μέχρι πρόσφατα και τα φρούτα δεν είχαν μέγεθος όπως θα ήθελαν να δουν οι εξαγωγικές αγορές.

Εξαιτίας αυτού, ο όγκος των εξαγωγών δεν ήταν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάρα πολύ από το άμεσο crossover με τα πρώιμα κεράσια Chelan που προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός ήταν επίσης αρκετά δροσερός, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι πρώιμες ποικιλίες (όπως το Chelan) μόλις έρχονται.

Οι εξαγωγές της Ουάσιγκτον αναμένεται να είναι ισχυρές κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα και ο Ιούλιος αναμένεται να είναι γεμάτος δραστηριότητα. Όσον αφορά τη ζήτηση, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στην προσφορά κερασιών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού αυτή τη σεζόν, δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό έλλειψης καλλιέργειας στη Βρετανική Κολομβία μετά το πάγωμα στις αρχές του έτους. Στην τιμολόγηση, αρχικά, τα μεγάλα μεγέθη για εξαγωγή ήταν ακριβά.

Νότια Αφρική: Τα τέλη του χειμώνα επηρεάζουν τις ψυχρές μονάδες
“Ο χειμώνας ήταν ΠΟΛΥ αργά”, λέει ένας καλλιεργητής κερασιών, “και οι περιοχές κερασιών στο Δυτικό Ακρωτήριο έχουν μείνει πίσω από το χρόνο με τη συσσώρευση κρύων μονάδων. Το τέλος του χειμώνα σίγουρα θα έχει έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλα τα πυρηνόκαρπα και τα κεράσια σε ορισμένες από τις θερμότερες περιοχές».

Ένας άλλος καλλιεργητής επιβεβαιώνει ότι οι κερασιόκηποι είχαν πολύ λίγο κρύο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το κρύο της περασμένης εβδομάδας καλωσόρισαν όλοι οι πυρηνόκαρποι. «Αλλά εξακολουθούμε να ελπίζουμε σε έναν πολύ πιο κρύο χειμώνα του Ακρωτηρίου, έτσι ώστε τα κεράσια να έχουν μια καλή σεζόν το επόμενο έτος».

Η Νότια Αφρική εξήγαγε 293.892 χαρτοκιβώτια (ισοδύναμο 2,5 κιλά) κεράσια κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/2024, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 312.622 χαρτοκιβώτια της προηγούμενης σεζόν, κυρίως μεταξύ 41 και 51 εβδομάδων. Το ποσοστό των αεροπορικών μεταφορών ήταν υψηλότερο φέτος λόγω των πολυετών προβλημάτων στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν: Το 79% των κερασιών της Νότιας Αφρικής πετάχτηκαν, έναντι 55% κατά τη σεζόν 2022/2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής νοτιοαφρικανικών κερασιών, λαμβάνοντας το 55% του όγκου των εξαγωγών, ακολουθούμενο από τη Μέση Ανατολή (17%) και την Ευρώπη (15%). Λίγο περισσότερο από το 10% της καλλιέργειας των εξαγωγών κερασιών της Νότιας Αφρικής κατευθύνθηκε στην Άπω Ανατολή και μικρές ποσότητες στη Ρωσία επίσης.

Χιλή: Χειμερινή ανάπαυση, παρακολούθηση νέων εξελίξεων στις ποικιλίες κερασιών στην Ισπανία
Καθώς οι χιλιανές κερασιές βρίσκονται σε χειμερινή ανάπαυση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ισπανική και ευρωπαϊκή βιομηχανία για να μάθουν και να δουν πώς θα αποδώσουν οι διαφορετικές και νέες ποικιλίες. Η συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων, αξιολογητών και καλλιεργητών στη Χιλή και την Ευρώπη συνεχίζεται, παρακολουθώντας την απόδοση των ποικιλιών κερασιού υπό διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας. Ένας αξιολογητής στη Χιλή είπε ότι το μοντέλο για τη βιομηχανία είναι να επικεντρωθεί στα συστήματα αναπαραγωγής, στις τεχνολογίες μετά τη συγκομιδή και στην επιλογή ποικιλιών.

Αν δεν υπήρχε η βροχή στις αρχές της σεζόν 2023-2024, η Χιλή θα είχε ξεπεράσει τους συνολικά 413.979 τόνους που έχουν αποσταλεί σε διάφορες παγκόσμιες αγορές. Οι εξαγωγές προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν νέο ρεκόρ, με 377.000 τόνους, 3,3% περισσότερες από την προηγούμενη σεζόν. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών κερασιών της Χιλής.

Κίνα: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής, τιμή περίπου 25% χαμηλότερη από πέρυσι
Στα τέλη Μαΐου, τα κεράσια ανοιχτού αγρού, που παράγονται στο Dalian της Κίνας, άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά σε παρτίδες. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η αύξηση των περιοχών φύτευσης οδήγησαν σε σημαντική άνοδο της παραγωγής κερασιού φέτος.

Η φετινή απόδοση κερασιού είναι η υψηλότερη των τελευταίων ετών, και το μέγεθος του καρπού είναι επίσης το μεγαλύτερο που έχουμε δει πρόσφατα. Με την αύξηση της παραγωγής, οι τιμές έχουν πέσει και η τιμή αγοράς είναι περίπου 25% χαμηλότερη από πέρυσι.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πολλά κεράσια που μεταφέρονται αεροπορικώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότεροι έμποροι τα πωλούν. Ορισμένοι έμποροι ανέφεραν ότι οι τρέχουσες τιμές είναι υψηλές και ενδέχεται να αρχίσουν να πωλούν σε μία έως δύο εβδομάδες. Η πρώτη παρτίδα προϊόντων 5 κιλών έφτασε στα 1.000 ¥ ανά τεμάχιο, σταδιακά μειώνοντας στα 850-900 ¥ ανά τεμάχιο. Μερικές από τις πιο ώριμες παρτίδες πωλήθηκαν για περίπου 700 ¥.

 

Πηγή: https://www.freshplaza.com/