
Με ρεκόρ επισκεψιμότητας έριξε αυλαία η 14η Agrothessaly
συμμετοχή στην Agrothessaly αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Τα πολλαπλά οφέλη, από την ενίσχυση της προβολής μέχρι την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και την αύξηση των πωλήσεων, καθιστούν την Agrothessaly έναν θεσμό-ορόσημο για τον κλάδο. Μέσα από την παρουσία τους στην έκθεση, αρκετές επιχειρήσεις προώθησαν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους, και εδραίωσαν τη θέση τους στην αγορά.
Η γενικότερη παρουσία στην έκθεση έφερε πολλαπλά οφέλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση του δικτύου συνεργασιών. Πιο συγκεκριμένα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες στα περίπτερα της Αειφορική ΑΕ (Υπηρεσίες Υποστήριξης Αγροπεριβαλλοντικού Χώρου, από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ευρύτερο αγροπεριβαλλοντικό τομέα), της Τράπεζας Πειραιώς, του Πέτρου Πετρόπουλου (με παρελκόμενα και μηχανήματα που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για κάθε αγρότη), όπως και τα Φυτώρια Αναστασόπουλου, το Οξυγόνο (Ελληνικός Φορέας Πιστοποίησης) κ.λπ.
Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 14η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία Agrothessaly, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-9 Μαρτίου στη Λάρισα. Η έκθεση συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι περιηγήθηκαν στα περίπτερα που στήθηκαν στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, αλλά και στην υπαίθρια έκθεση των αγροτικών μηχανημάτων.
Οι καλές καιρικές συνθήκες και η συμμετοχή περίπου 800 εκθετών κέντρισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη τη χώρα, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις της αγοράς, αλλά και μέσω των παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις τελευταίες εξελίξεις που τρέχουν γύρω από τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία.
Συνολικά, οι επισκέπτες ανήλθαν στους 48.560, αριθμός-ρεκόρ για τη διοργάνωση και σε κάθε περίπτωση αυξημένος έναντι της προηγούμενης έκθεσης. Επιπλέον, οι εμπορικοί επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ αυξημένες κατά 43% ήταν οι ομαδικές αποστολές.
Θεσσαλικό πρόβατο
Οι βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας συνθετικής φυλής προβάτων, της λεγόμενης «ΚαρΛα» (Καραγκούνικο-Λακόν) η οποία θα βασιστεί στη θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο, μία από τις καλύτερες ελληνικές φυλές, και στη φυλή Λακόν (Lacaune), την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές, μπήκαν πρόσφατα. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, παρουσίασε το πρόγραμμα αυτό, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την προβατοτροφία της Θεσσαλίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και την ανθεκτικότητα του κλάδου στις νέες προκλήσεις.
Όπως ειπώθηκε, η «ΚαρΛα» αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής προβατοτροφίας, προσφέροντας ένα καινοτόμο μοντέλο εκτροφής που βασίζεται στην παράδοση, την επιστήμη και την τεχνολογία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά από πέντε χρόνια περίπου, κι αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες, το θεσσαλικό πρόβατο θα είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων.
Το ζήτημα που μένει να διασαφηνιστεί είναι αν το συγκεκριμένο εγχείρημα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, θα στηριχθεί εμπράκτως από την πολιτεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε στη Θεσσαλία
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσαν εκδήλωση σχετικά με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, ενώ το μοντέλο της πολιτικής προστασίας στη Θεσσαλία παρουσίασε ο Δ. Κουρέτας.
Από τις εισηγήσεις των βασικών ομιλητών, το ενδιαφέρον κέντρισαν η υπεύθυνη θεσμικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Μαριάννα Ναθαναήλ, και ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νικος Καλίνης.
Η πρώτη αναφέρθηκε στην υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια, μέσω της συγχρηματοδότησης της εθνικής συμμετοχής και της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων της πολιτικής συνοχής, αλλά και για τα μεγάλα έργα υποδομών που άλλαξαν ουσιαστικά τη γεωγραφία της χώρας μας.
Έμφαση έδωσε, επίσης, στις επενδύσεις που έγιναν το 2024 από την ΕΤΕπ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που εστίασαν στην ενεργειακή μετάβαση-αυτονομία και τη μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και στην πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων και εγγυήσεων που προσφέρει ο όμιλος της ΕΤΕπ σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες για ευνοϊκότερους όρους δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης της χώρας.
Η κα Ναθαναήλ αναφέρθηκε, επίσης, στην υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το εθνικό πρόγραμμα κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, συμβάλλοντας και θωρακίζοντας τη χώρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Καλίνης, από την πλευρά του, στάθηκε στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει συνέχεια της εισοδηματικής στήριξης των παραγωγών και πως πρόθεση της Επιτροπής είναι να κατευθύνει την αγορά στο να υπάρξει μία δίκαιη και τίμια τιμή για όσους παράγουν. Αυτό, όμως, απαιτεί μια συνεργατικότητα και συνέργεια εκ μέρους των παραγωγών, τους οποίους κάλεσε να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα.
Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε ότι «οι τεχνοκράτες προσπαθούν να επιλύουν ζητήματα στα υπηρεσιακά συμβούλια και να μη φτάνουν σε πολιτικό επίπεδο, για να μη χάνουμε χρόνο». Επίσης, ο κ. Καλίνης χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γεωργικοί σύμβουλοι, ένα μέτρο που θα τρέξει το 2025. «Καλοδεχούμενη η όποια κριτική, μπορούμε να εξετάσουμε τυχόν τροποποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη Γεωπονική του Σχολή, τόσο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, όσο και στη βελτίωση και στην αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω εφαρμογών καινοτόμων πρακτικών, αναφέρθηκαν οι καθηγητές του πανεπιστημίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα στην Agrothessaly.
Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάκαμψης της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία στη μετά Daniel περίοδο, ενώ προβλήθηκαν οι συνέργειες της ερευνητικής δραστηριότητας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και η σύνδεσή τους με την κοινωνία.
Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους καθηγητές Π. Μαλέτσικα (Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δενδροκομίας) για εισροές και εκροές μακροστοιχείων στις καλλιέργειες αχλαδιάς και κερασιάς της ΠΕ Λάρισας, Γ. Νάνο (Δενδροκομία) για τις επιπτώσεις της πλημμύρας στη δενδροκομία, Δρ Όλγα Γκορτζή (Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων) για τον ρόλο της μεταποίησης στην κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση και Δρ Χ. Καβαλάρη (μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος) για τα συστήματα αειφόρου γεωργικής παραγωγής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλία. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Διαχείρισης Οικότοπων και Βιοποικιλότητας, Αθαν. Σφουγγάρης.
Προβληματισμός για την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική
Η εθνική αγροτική πολιτική που θα συνδιαμορφωθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον στα βασικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι αναγκαία, με καθορισμένους στόχους τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση της παραγωγής. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων στην Πινακοθήκη της Λάρισας, στο πλαίσιο της Agrothessaly. Στη συζήτηση που έγινε τονίστηκε η ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας της χώρας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε ο Έλληνας αγρότης να γνωρίζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και να προετοιμαστεί για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον.
Εκφράστηκε, επίσης, ο προβληματισμός από τη μεταφορά σημαντικών πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (800 εκατ. ευρώ) θα πάνε στις υποδομές) και για το γεγονός ότι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μειώσει περαιτέρω τα χρήματα για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σημειώθηκε, ακόμη, η ανάγκη τα χρήματα της ΚΑΠ να κατευθυνθούν περισσότερο στις επενδύσεις, παρά στις επιδοτήσεις.
Έγινε, επίσης, κατανοητό ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τη λεγόμενη Blue Deal, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη ΚΑΠ για τη Θεσσαλία, η οποία εμφανίζεται ως η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που δεν θα λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις από το 2028 και μετά, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ.
Όπως τονίστηκε, ο λόγος είναι το αρνητικό υδάτινο ισοζύγιο και τα μεγάλα υδατικά ελλείμματα τόσο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα (πάνω από 3 δισ. κ.μ.) όσο και επιφανειακά. Ακόμη και οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης του ΣΥΡΙΖΑ και Σάκης Αρναούτογλου του ΠΑΣΟΚ, έδειχναν να μην έχουν πλήρη γνώση του θέματος.
Στη συζήτηση υπήρξαν και άλλοι προβληματισμοί. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), Δημήτρης Σοφολόγης, χαρακτήρισε αναγκαία τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, με αφορμή τον κίνδυνο της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής κρίσης. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη εξέλιξη τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου, με πιθανή κατάργηση του αγροτικού ταμείου, δίνοντας τη δυνατότητα στο κράτος-μέλος να αξιοποιεί –κατά το δοκούν– τους κοινοτικούς πόρους».
Ο ευρωβουλευτής – αντιπρόεδρος ΤHE LEFT και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, δήλωσε πως «οι αρχηγοί των κρατών μιλούν για 800 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πολεμική βιομηχανία και όπως μας είπε ο κ. [Μαρκ] Ρούτε θα κοπούν κοινωνικοί πόροι, άρα και εισόδημα στους αγρότες», καλώντας τον κόσμο να ετοιμαστεί για μία μάχη, καθώς πρόκειται για μία δύσκολη συγκυρία.
Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ, ώστε να υπηρετεί πραγματικά τον Έλληνα αγρότη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Eπεσήμανε, επίσης, ότι η απορρόφηση των πόρων της ΚΑΠ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με περισσότερα από 971 εκατομμύρια, που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ για το έτος 2024, να παραμένουν μέχρι στιγμής αδιάθετα.
Ο ίδιος υπογράμμισε την «αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά στις Βρυξέλλες, αφήνοντας τους Έλληνες παραγωγούς εκτεθειμένους στις προκλήσεις της αγοράς και στο διογκούμενο κόστος παραγωγής. Ανεκμετάλλευτα εκατομμύρια και γραφειοκρατικά αδιέξοδα».
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, στάθηκε στο μέλλον της νέας ΚΑΠ και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή. «Δεν γίνεται να εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολιτικές που ζητάνε περισσότερο περιβάλλον από τους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες και, παράλληλα, να υπάρχουν συμφωνίες με τρίτες χώρες που θα φέρνουν προϊόντα στην Ευρώπη με χαμηλότερα κριτήρια, δημιουργώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε.
Ο πρόεδρος ΔΕ του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Ντογκούλης, σημείωσε ότι «επιλέξαμε να αναφερθούμε σε θέματα που “καίνε”, καθώς οι τελευταίες τροποποιήσεις της νέας ΚΑΠ δημιουργούν νέες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ΚΑΠ, που θα ισχύσει από το 2027».
Τέλος, ο ειδικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή τον γερασμένο πληθυσμό, για αυτό και η κυβέρνηση επέλεξε να απορροφήσει όλους τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το ίδιο θα κάνει και στη συνέχεια». Παράλληλα, παρουσίασε το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τις υποδομές, ενώ ανέφερε ότι αναμένει σχετική έκθεση από τις περιφέρειες για τα μεγάλα έργα που πρέπει να προγραμματιστούν. Αν και Αιτωλοακαρνάνας, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, ενώ δήλωσε περισσότερο ανήσυχος από την έλλειψη νερού, παρά από την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «από κυβερνητικής πλευράς, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τη δρομολόγηση σημαντικών φραγμάτων στη Θεσσαλία, όπως το Μουζάκι, η Πύλη και σε δεύτερο βαθμό ο Νεοχωρίτης».
Πηγή: ypaithros.gr