Οι επίσημες προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή εσπεριδοειδών το 2024/2025
Το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) δημοσιοποίησε την πρώτη επίσημη πρόβλεψη της παραγωγής εσπεριδοειδών για την φετινή εμπορική περίοδο (2024/2025), η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη η ισπανική συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών αναμένεται να ανέλθει σε 5,842 εκατομμύρια τόνους.
Η φετινή παραγωγή θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την περσινή (1%) και κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (κατά 8,6%).
Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για τον μειωμένο όγκο παραγωγής.
Αναλυτικότερα η παραγωγή πορτοκαλιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,976 εκατομμύρια τόνους (αυξημένη κατά 8,8% σε σχέση με την περσινή). Το 72% των πορτοκαλιών που παράγονται στην Ισπανία είναι ομφαλοφόρα.
Η παραγωγή μανταρινιών θα ανέλθει σε 1.831 εκατομμύρια τόνους (αυξημένη κατά 3,3% σε σχέση με την περσινή). Οι κλημεντίνες αποτελούν το 50% της παραγωγής μανταρινιών.
Μεγάλη μείωση (κατά 20,5%) θα παρουσιάσει η παραγωγή λεμονιών (μετά το περσινό ρεκόρ παραγωγής) που θα διαμορφωθεί στους 953.661 τόνους. Το 73,1% θα ήταν λεμόνια της ποικιλίας Fino και το 26,3% του τύπου Verna.
Όσον αφορά τα γκρέιπφρουτ, η πρόβλεψη κάνει λόγο για μια παραγωγή 86.305 τόνων, αυξημένη κατά 0,6% (+2.560 τόνους) και επίσης πάνω από τον μέσο όρο κατά 8,3%.
Πηγή: agrotypos.gr/Παϊσιάδης Σταύρος