Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Οι εξαγωγές ντομάτας θερμοκηπίου του Μαρόκου αυξάνονται ξανά το 2024

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Οι εξαγωγές ντομάτας θερμοκηπίου του Μαρόκου αυξάνονται ξανά το 2024

Οι εξαγωγές ντομάτας θερμοκηπίου του Μαρόκου αυξάνονται ξανά το 2024

Σε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το περασμένο φθινόπωρο, το Μαρόκο επανέλαβε με επιτυχία φέτος τις εξαγωγές ντομάτας θερμοκηπίου. Tο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εξαγωγές ντομάτας του Μαρόκου έφθασαν σε νέα ύψη.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το Μαρόκο απέστειλε 266.000 τόνους τομάτας θερμοκηπίου, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 9%. Αυτή η ισχυρή απόδοση τοποθετεί τους Μαροκινούς εξαγωγείς να ολοκληρώσουν την εξαγωγική περίοδο 2023/24 με έντονο ρυθμό, παρά το ταραχώδες ξεκίνημά της.

Το έτος 2024 έφερε έντονη ξηρασία και θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού , με την περιοχή Souss-Massa – βασικό γεωργικό κόμβο – να καταγράφει ένα εκπληκτικό υψηλό +50,4 ℃ τον Αύγουστο. Η εξάπλωση του ιού ToBRFV στα θερμοκήπια επέτεινε τις προκλήσεις, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες καλλιεργειών.

Οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εξαγωγές τομάτας μειώθηκαν κατακόρυφα σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Κατά συνέπεια, ο ετήσιος όγκος εξαγωγών για το 2023 δεν παρουσίασε τη συνήθη αύξηση, αντίθετα παρουσίασε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, οι εξαγωγές του Μαρόκου το 2023 ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 660.000 τόνους τομάτας θερμοκηπίου, που προορίζονταν κυρίως για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία αντιπροσώπευε το ήμισυ αυτών των εξαγωγών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνει περίπου το 18% και τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία να εισάγουν το 9% και το 6% αντίστοιχα. Εκτός Ευρώπης, η Μαυριτανία αναδείχθηκε αξιοσημείωτος πελάτης, αντιπροσωπεύοντας το 4% των συνολικών εξαγωγών.

Ωστόσο, το τοπίο των εξαγωγών στις αρχές του 2024 άλλαξε ελαφρώς λόγω των αυξημένων εισαγωγικών δασμών της Μαυριτανίας στα μαροκινά φρούτα και λαχανικά , που οδήγησαν σε καθυστερήσεις στα σύνορα, μειωμένο εμπόριο και αύξησαν τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τροφίμων στην περιοχή Σαχέλ.