Συναίνεση

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας αλλά και για την εξασφάλιση μίας κορυφαίας και απροβλημάτιστης εμπειρίας πλοήγησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies μπορείτε να δείτε εδώ. Επιλέγοντας «Αποδοχή Όλων», αποδέχεστε την τοποθέτηση όλων των παραπάνω cookies στη συσκευή σας. Επιλέγοντας «Απόρριψη», απορρίπτετε όλων την τοποθέτηση πλην των αυστηρών απαραίτητων cookies. Αν επιθυμείτε να επεξεργαστείτε τα cookies που αποθηκεύονται στη συσκευή σας, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που επιθυμείτε επιλέγοντας «Προσαρμογή», επιλέγοντας από την λίστα αυτά και στη συνέχεια, πατώντας «Αποδοχή επιλογών», παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για την τοποθέτησή τους στη συσκευή σας.

Πάντα Ενεργό
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες, όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας, προστασία antispam. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στον ιστότοπό μας να θυμάται τις επιλογές του χρήση όπως τη γλώσσα ή τη περιοχή, ώστε να παρέχουν βελτιωμένες και προσωποποιημένες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από το χρήστη, όπως προβολή βίντεο ή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για να αναλύουν τις τάσεις, να διαχειρίζονται τον ιστότοπο, να παρακολουθούν τις κινήσεις των επισκεπτών και να συλλέγουν δημογραφικές πληροφορίες για συνολική χρήση. Χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες για τη σύνταξη αναφορών και τη βελτίωση των ιστοτόπων μας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Αυτά τα cookies χρησιμοποιούνται για την παροχή περιεχομένου που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στοχευμένης διαφήμισης/προσφορών, τον περιορισμό προβολών διαφήμισης ή την μέτρηση αποτελεσματικότητας μιας διαφημιστικής καμπάνιας.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Σπαράγγι: Η καλή οργάνωση των παραγωγών ανοίγει αγορές

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Σπαράγγι: Η καλή οργάνωση των παραγωγών ανοίγει αγορές

Σπαράγγι: Η καλή οργάνωση των παραγωγών ανοίγει αγορές

Το σπαράγγι αποτελεί μια δύσκολη καλλιέργεια, με καλές όμως προοπτικές κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. Η ζήτηση, ιδιαίτερα από τις διεθνείς αγορές, παρουσιάζεται αυξημένη και αυτό το θετικό μήνυμα αντανακλάται στον πρωτογενή τομέα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως επίσης και η γνώση της καλλιέργειας, αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια των παραγωγών, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης ποιότητας, αλλά και υψηλής απόδοσης. Η έλλειψη εργατών γης είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα των παραγωγών και για τον λόγο αυτόν το κόστος παρουσιάζεται αυξημένο. Η αναγκαιότητα εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών, σε συνδυασμό με τις καλύτερες οργανώσεις παραγωγών, καθίσταται αναγκαία, ώστε να ξεπερνιούνται ουσιαστικά προβλήματα που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τρύπκο, διευθυντή της ομάδας παραγωγών «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας», η συλλογή για τη νέα χρονιά έχει, ήδη, ξεκινήσει. «Το συνεργατικό σχήμα που έχουμε δημιουργήσει εξάγει το 100% της παραγωγής σε αγορές κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Η περιοχή της Αλμωπίας είναι ιδανική για την καλλιέργεια του σπαραγγιού, τόσο σε ζητήματα εδαφολογικών συνθηκών όσο και των κλιματολογικών που επικρατούν στην περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στο συνεργατικό σχήμα συμμετέχουν 78 μέλη, τα οποία διαχειρίζονται περίπου 800 στρέμματα, με μέσες αποδόσεις που κυμαίνονται από 600 έως 900 κιλά σπαραγγιού το στρέμμα. Αναφερόμενος σε οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα στο θέμα των τιμών, ανέφερε ότι «την περσινή χρονιά, μεσοσταθμικά, πουλήσαμε στα 4 ευρώ το κιλό, αλλά για την τρέχουσα περίοδο θα κυμανθούμε σε καλύτερα επίπεδα. Η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, αν το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες. Το θετικό στην εξέλιξη της καλλιέργειας είναι ότι κυρίως οι νέοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του συνεταιρισμού και για τον λόγο αυτόν η μέση ηλικία των μελών κυμαίνεται στα 35 χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Τρύπκος εξήγησε ότι το συνεργατικό σχήμα έχει περίπου έξι χρόνια που ιδρύθηκε και, εκτός από το σπαράγγι, ασχολείται με οπωροφόρα δέντρα, όπως κεράσι, δαμάσκηνο, βερίκοκο και ακτινίδιο, ώστε τα μέλη του συνεταιρισμού να καλύπτουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την τροφοδοσία με αγροτικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού.

Αυξημένα τα στρέμματα στους Γαλατάδες Πέλλας

Για μια δυναμική καλλιέργεια στην περιοχή του κάνει λόγο ο Νίκος Θωμαΐδης, παραγωγός και μεταποιητής σπαραγγιού από την περιοχή. Όπως υποστήριξε, η φετινή χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, με αυξημένες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 10%.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να δώσει καλό εισόδημα σε αυτούς που ασχολούνται σχολαστικά, διότι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ο παραγωγός θα βγει κερδισμένος», σημείωσε. Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον δείχνει στο θέμα της συλλογής, που για τον ίδιο είναι ένα σημαντικό ζήτημα και απαιτεί χειρωνακτική εργασία.

«Το χρονικό διάστημα της συλλογής είναι περίπου δύο μήνες και για τον λόγο αυτόν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες μας με εργατικά χέρια, κάτι το οποίο είναι δύσκολο. Η εξεύρεση έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος συλλογής και αυτό αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της καλλιέργειας», υπογράμμισε.

Επέμεινε, όμως, ότι πρόκειται για ένα δυναμικό προϊόν, τόσο νωπό όσο και μεταποιημένο, με τον ίδιο να ασχολείται και με αυτήν τη δραστηριότητα. «Η μεταποίηση του προϊόντος δίνει προστιθέμενη αξία και για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς», κατέληξε.

Συγκομίζει ο Νότιος Έβρος

Περίπου 1.000 στρέμματα καλλιέργειας λευκού και πράσινου σπαραγγιού μετρά ο Έβρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης, Θανάση Μαλτεπιώτη, στην εκκίνηση της συγκομιδής. Οι παραγωγοί του Νότιου Έβρου μπήκαν στα χωράφια, καθαρίζουν και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής. Το ζητούμενο είναι ο σταθερός καιρός.

«Τα φυτά είναι οργανισμός και δεν θέλουν αστάθεια», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «η παραγωγή δείχνει καλή, αλλά η αποτίμησή της θα γίνει όταν τελειώσει η σεζόν. Ελπίζουμε η συγκομιδή να μη σταματήσει νωρίς όπως πέρυσι, για να συγκεντρώσουν κιλά οι παραγωγοί και να καλύψουν τα έξοδά τους. Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίστηκαν από κρύο στην καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που οψίμισε το σπαράγγι».

Το σπαράγγι κατευθύνεται μέσω του συνεταιρισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και στην Ελβετία, με μικρή ποσότητα στην ελληνική αγορά. Ο κ. Μαλτεπιώτης σημείωσε ότι η τιμή διαμορφώνεται κάθε εβδομάδα. «Ευχόμαστε να μη βγουν νωρίς οι Γερμανοί στην αγορά για να έχει το ελληνικό σπαράγγι περιθώριο καλών τιμών», είπε, εξηγώντας, όμως, ότι ορισμένοι ξεκινούν νωρίς, γιατί έχουν κάνει επενδύσεις με θέρμανση.

Τέλος, στη Βύσσα Έβρου, όπου το σπαράγγι πρωταγωνιστούσε και έδινε καλό εισόδημα, η καλλιέργειά του εγκαταλείπεται με δραματικούς ρυθμούς.

Πηγή: ypaithros.gr