Στα 50 – 55 λεπτά η κορυφή στα Βαλέντσια, οι Αιγύπτιοι ήρθαν για να μείνουν
Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να γίνονται κοπές για τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια στην Λακωνία, με τις ποσότητες να μειώνονται καθημερινά.
Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί είναι ότι οι Αιγύπτιοι ήρθαν Ελλάδα για να μείνουν και κάθε χρόνο θα τους βλέπουν μπροστά τους οι Έλληνες παραγωγοί.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δίκτυο στην ελληνική αγορά για τα πορτοκάλια της χώρας τους.
Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους, αναφέρει ότι «έχουν μειωθεί οι ποσότητες των πορτοκαλιών και πολλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν πέσει στο έδαφος. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Όμως λόγω των αιγυπτιακών πορτοκαλιών περίπου το 60% της παραγωγής Βαλέντσια πωλήθηκε σε χαμηλές τιμές της τάξης των 12 λεπτών.
Κανείς δεν αντιδρά για αυτές τις τιμές που είναι κάτω του κόστους και κάποτε θα πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγοί για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ανταγωνισμού της Αιγύπτου που θα το έχουν κάθε χρόνο».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε ότι μέχρι 10 Νοεμβρίου θα έχουμε κοπές στα Βαλέντσια. Οι τιμές εδώ και 1,5 μήνα (μετά τις 20 Αυγούστου) είναι στα επίπεδα των 40 – 50 λεπτών. Οι Αιγύπτιοι έχουν στραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι πολύ δύσκολο να τους αντιμετωπίσουμε.
Από την άλλη προβλέπω ότι και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές του χυμού. Για τα Βαλέντσια μια υψηλή τιμή χυμού που θα μπορούσε να δώσει λύση στον παραγωγό θα ήταν στα 35 λεπτά το κιλό.
Πρέπει όμως να γίνουν σωστές αρδεύσεις για να δίνει το πορτοκάλι χυμό. Θα πρέπει στην περιοχή της Λακωνίας να γίνουν έργα υποδομών για να μην φεύγει το νερό στην θάλασσα».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε ακόμη 7 – 8 χιλιάδες τόνους εμπορεύσιμα πορτοκάλια Βαλέντσια.
Τώρα τα δίνουν οι παραγωγοί από 35 έως και 55 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει να μάθουν να ζητάνε τιμή από τους εμπόρους και να κάνουν κοπές όταν τους συμφέρει η τιμή που τους δίνουν.
Πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγοί γιατί αν ζητάνε υψηλή τιμή τότε θα την κερδίζουν. Το να σταματάνε οι κοπές δεν είναι λύση γιατί χάνονται αγορές επειδή έχουμε σκληρό ανταγωνισμό.
Αυτή την εποχή η χονδρική στην Ιταλία στο πορτοκάλι είναι 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό, που σημαίνει γύρω στα 75 λεπτά η τιμή παραγωγού. Στην χώρα μας η χονδρική είναι στα 85 – 90 λεπτά.
Για τον χυμό προβλέπω ότι και τα επόμενα χρόνια θα μείνει σε υψηλά επίπεδα στη διεθνή αγορά. Στην χώρα μας όμως είναι σε χαμηλά οι τιμές γύρω στα 17 λεπτά το κιλό».
Πηγή: agrotypos.gr -Παϊσιάδης Σταύρος