Κεντρική Aγορά Αθηνών, Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής, ΤΚ 18233

210 – 4815585

info@sekla.gr

Τιμές λιανικής για ιταλικά πεπόνια σε ανοδική καμπύλη

ΣΕΚΛΑ / ΝΕΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ  / Τιμές λιανικής για ιταλικά πεπόνια σε ανοδική καμπύλη

Τιμές λιανικής για ιταλικά πεπόνια σε ανοδική καμπύλη

Οι μέσες τιμές των σούπερ μάρκετ φέρεται να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους.

Οι Ιταλοί προμηθευτές πεπονιού φέρονται να έχουν απολαύσει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις μέσες τιμές λιανικής στην εγχώρια αγορά τους τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η Fruitnet .

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Agroter, οι τιμές των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40 τοις εκατό κατά την πενταετία 2019-2023, ενώ ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε ελαφρά κατά 4 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Τον Μάιο, η Agroter ανέφερε αύξηση άνω του μέσου όρου στις τιμές πώλησης ως αποτέλεσμα λιγότερων εκπτωτικών εκστρατειών στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής της Ιταλίας. «Αυτό δείχνει ότι τα πεπόνια δεν είναι ηγέτης των ζημιών, αλλά στρατηγικής σημασίας που φέρνει αξία στο τμήμα παραγωγής», ανέφερε.

 

Τα νέα για υψηλότερες τιμές θα είναι ευπρόσδεκτα από τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους. Η Francesca Nadalini, αντιπρόεδρος της Sermide Ortofruit, είπε στο Italiafruit αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος στην παραγωγή πεπονιού ήταν «αμέτρητο και συχνά απρόβλεπτο».

Ως άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, παρατήρησε. Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης δημιουργήσει νέες προκλήσεις, είπε. «Στην παραγωγή θερμοκηπίου, βλέπουμε μείωση της διάρκειας ζωής των στεγών, πιθανώς λόγω εντονότερων θερμοκρασιακών αλλαγών σε σύγκριση με το παρελθόν, και αυτό οδηγεί σε αναπόφευκτη αύξηση του κόστους».

ΠΗΓΗ EastFruit