Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδιών ποικιλίας Wonderful
Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful, που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας. Το υψηλό κόστος αποτελεί εμπόδιο για την εξάπλωση της καλλιέργειας αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για χυμό.
Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η εικόνα της καρπόδεσης φέτος είναι καλή. Όμως υπάρχει καθέ χρόνο μείωση εκτάσεων καλλιέργειας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό φέρνει μείωση των ποσοτήτων ροδιού στην χώρα μας.
Γενικά στον αγροτικό κλάδο οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας είναι πια μη βιώσιμες. Επίσης δεν υπάρχει δανεισμός από τις τράπεζες και έχουμε έλλειψη ρευστότητας.
Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή στην ποικιλία Wonderful. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συγκομιδή 1,5 μήνα αλλά η έλλειψη εργατών γης αναγκάζει τους παραγωγούς να την κάνουν πιο σύντομη.
Ο ΑΣΟΠ σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε στα 25.000 στρέμματα καλλιέργειας. Τώρα έχουν απομείνει μόλις 10.000 στρέμματα. Αυτό έγινε λόγω της μεγάλη ηλικίας των παραγωγών επειδή οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα και επειδή τα χωράφια 15 έως 20 στρεμμάτων δεν μπορούν να έχουν παραγωγή για να είναι βιώσιμα.
Από την άλλη το ελληνικό μεταποιημένο ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης δίνει μια προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στην μεταποίηση.
Έχουμε καταφέρει το 50% του τζίρου μας να προέρχεται από τις εξαγωγές. Αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό έχει και ο χυμός του βιολογικού ροδιού.
Τα τελευταία χρόνια κρατάμε σε σταθερά επίπεδα τις τιμες παραγωγού. Οι πληρωμές γίνονται με προκαταβολή 30% κατά την φόρτωση, 40% τις ημέρες των Χριστουγέννων και εξόφληση 30% που πληρώνεται τον Φεβρουάριο.
Η τιμή παραγωγού για την Α κατηγορία (που πάει για βρώσιμη κατανάλωση) είναι στα 50 – 60 λεπτά το κιλό, ενώ για τη Β κατηγορία (που παει για χυμοποίηση) στα 20 – 23 λεπτά».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί με μικρές ποσότητες. Από σήμερα Δευτέρα (7 Οκτωβρίου) ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής στην χώρα μας.
Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καρπόδεση αλλά και προβλήματα ποιότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το καλοκαίρι.
Είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία, με το κόστος να έχει αυξηθεί λόγω των αναγκών άρδευσης από την παρατεταμένη ξηρασία.
Ζήτηση υπάρχει για χυμό ροδιού αλλά είναι πολύ μειωμένη για την κατανάλωση νωπού.
Οι τιμές παραγωγού για τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful στο εμπόριο κυμαίνονται κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 60 λεπτά για βρώσιμη χρήση. Για το χυμό η τιμή παρέμεινε στα 20 λεπτά το κιλό (όπως πέρυσι) αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να βγει μόνο με την χυμοποίηση».
«Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες με μικρές ποσότητες η συγκομιδή για το «ρόδι Ερμιόνης» που από το 2020 είναι στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός, Δημήτρης Κόντος, από τα Βιολογικά Κτήματα της Οικογένειας Κόντου στην Ερμιόνη.
Και προσθέτει: «Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 70% των ποσοτήτων των ροδιών πάνε για βρώσιμη κατανάλωση και το υπόλοιπο πάει προς μεταποίηση.
Ακόμη δεν έχει φανεί πως θα πάει φέτος η χρονιά όσον αφορά την ζήτηση και την τιμή. Πέρυσι η τιμή λιανικής στα βρώσιμα ήταν στα 2 ευρώ το κιλό και για τα βιολογικής καλλιέργειας είχαν μια αύξηση κατά 30%. Όσον αφορά τον χυμό για τα 750 ml η τιμή του φρεσκοστημένου είναι πάνω από 3 ευρώ και για τον παστεριωμένο στα 2 ευρώ.
Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει στην περιοχή εδώ και χρόνια πρόβλημα με την άρδευση, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Οι παραγωγοί ροδιού στην περιοχή δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι αν δεν κάνουν παράλληλα μεταποίηση και πώληση του προϊόντος.
Στην περιοχή έχουμε κάθε χρόνο καθιερώσει την γιορτή Ροδίου Ερμιόνης, που είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια ροδιού, η οποία ξεκίνησε το 2011 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προς τα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος θα γίνει στις 26 και 27 Οκτωβρίου».